Breaking news

Nelu Iordache a fost arestat preventiv pentru deturnare de fonduri

Tribunalul București a emis duminică seară, mandat de reținere pentru 29 de zile pe numele lui Nelu Iordache.

Regele asfaltului, Nelu Iordache a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, într-un dosar în care este acuzat de procurorii DNA, de deturnare de fonduri europene și spălare de bani.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Nelu Iordache motivând că dacă se afla în libertate putea să distrugă probele care-l incriminează.

Decizia Tribunalului București survine la o oră după ce ordonanța de reținere pentru 24 de ore a expirat. Deși era teoretic liber, Nelu Iordache a stat la Tribunal până când s-a pronunțat sentința.

Nelu Iordache este acuzat de procurorii DNA că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată, delapidare, în formă continuată, folosirea cu rea credință a creditului societății, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 acte materiale) și spălare de bani.”Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25.000.000 lei, bani încasați în vederea proiectării și execuției lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene. Cea mai mare parte, și anume 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcția autostrăzii, a fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăților în care era direct interesat, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, și anume 9.861.000 lei, au fost retrași în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte”, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

În ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajați ai SC ROMSTRADE SRL să falsifice documente justificative.

Banii au fost folosiți fie pentru rambursarea de dobânzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiți cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni.

Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii.Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor utilizați pentru plățile sus menționate, învinuitul Nelu Iordache a trecut acești bani, pe baza unor facturi care atestau operațiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi.

Apoi banii s-au întors cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii.Activitatea infracțională a fost desfășurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înțelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat și au restituit, de regulă în aceeași zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicația de plată eronată sau necuvenită.

Pe 1 decembrie 2012, procurorii au dispus reținerea lui Nelu Iordache pe un termen de 24 de ore.

Decizia de azi a Tribunalului București nu este una definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București. Însă până când se va pronunța recursul, Nelu Iordache va sta în arest preventiv.

>