Breaking news

Negocierile PSD – UDMR au eșuat. Dragnea s-a speriat și nu mai susține ziua maghiarilor

Liviu Dragnea dă înapoi din cauza valului uriaș de indignare după ce luni, în Comisiile din Senat, PSD și ALDE au votat ca ziua de 15 martie să fie declarată Ziua Limbii Maghiare. Adică ziua în care Ungaria își anexa Ardealul, să fie declarată ziua ungurilor.

liviu-dragnea-psdAcuzat de trădare și că vinde Transilvania ungurilor ca să poată dărâma Guvernul Grindeanu, Dragnea s-a sucit și marți a decis să rupă înțelegerea cu UDMR.

Toate proiectele negociate cu UDMR au fost retrase de pe ordinea de zi a Parlamentului. Senatorul Tanczos Barna a declarat că, în privința moțiunii, Uniunea nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD.

„Din moment ce înțelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuțiile de dimineață, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a afirmat marți parlamentarul UDMR.

Președintele Comisiei de Sănătate, deputatul de Mureș, Corneliu Florin Buicu și deputatul PSD de Bistriţa și fost ministru al Mediului, Doina Pană, au postat pe contul de Facebook mesaje prin care transmit că nu au votat și nu vor vota niciodată ceva care să „aducă atingere țării și poporului” român.

Social-democrații puseseră pe ordinea de zi a ambelor Camere ale Parlamentului mai multe legi care acordă facilități minorității maghiare. Negocierile însă au picat. Proiectele pe care maghiarii le voiau și care păreau că au fost stabilite încă de luni seară, rămânând doar câteva detalii de negociat în această dimineață, au fost retrase.

Proiectului privind pragul pentru folosirea limbii materne nu a mai intrat în ședința Comisiilor reunite juridică și administrativă de la Camera Deputaților, iar ședința a fost anulată.

La Senat au fost retrase proiectele care au vizat Ziua maghiarilor pe 15 martie, dar și un alt proiect care viza educația în învățământul superior pastoral.

Aceste proiecte nu vor mai intra în plenul Senatului, nici cel  de la Camera Deputaților nu va mai dezbătut. Nu are nici măcar un raport dat. Toate aceste negocieri au ajuns într-un punct peste care nu s-a putut trece.

Potrivit unor surse, cei de la PSD au ajuns la concluzia că nu au nevoie de votul UDMR pentru a trece moțiunea, deci toate aceste proiecte rămân la sertar.

”!S-a făcut o propunere de către Grupul PSD. Grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele de la mai multe proiecte legislative sunt expirate. Ele au fost solicitate la retragere. Iar în ce privește legea cu 15 martie (consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România)unde nu a fost niciun vot împotriva la comisie și la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi”, a declarat Cseke Attila.

Comisia de administraţie a Senatului a adoptat chiar luni un proiect de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Liviu Dragnea a confirmat că se discută și despre coborârea pragului pentru folosirea limbii materne în administrația publică locală. UDMR dorea scăderea pragului de la 20%, cât este în momentul de față pragul de reprezentare a minorității în comunitate, la 10%. PSD a dorit ca acest prag să fie 15%