Breaking news

Din 2012, România va putea fi vândută pe bucăți, străinilor

România şi-a dat acordul prin tratatul de aderare la UE ca străinii să poată cumpăra pământ la noi în ţară.

Începând din 2014, orice cetăţean european poate să cumpere teren în România. Acest lucru este prevăzut în tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

Actualul Ministru al Agriculturii, Stelian Fuia spune că sunt şanse foarte mici de a putea bloca vânzarea terenurilor de la 1 ianuarie 2014 către străini.

Ca să închidem un subiect care a fost de ceva timp în dezbatere – vânzarea terenurilor către străini. S-a făcut multă vorbire de către multe persoane în ultimul timp ce trebuie să facem noi ca să blocăm vânzarea terenurilor către străini din 2013 încolo. Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole. Şi cine vorbeşte astăzi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşală. Ar trebui să ne uităm ce tratat de aderare al unei ţări care a aderat după 2004 a fost modificat vreodată, până la ora actuală. Deci şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri„, a spus Fuia.

În 22 februarie 2012, ministrul Stelian Fuia spunea într-o conferinţă de presă că vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în România nici după sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare.