Breaking news

NATO susține integritatea şi suveranitatea Ucrainei

NATO a anunțat la Summitul din Țara Galilor că va rămâne alături de Ucraina şi va susţine în continuare integritatea şi suveranitatea acestei ţări, pe drumul său de integrare europeană.

natoReuniunea de ieri, 4 septembrie, la nivelul miniştrilor apărării, în format 28+24, a debutat cu discuţii legate de perspectiva de intensificare la nivel NATO a exerciţiilor şi operaţiilor militare, dar şi de angajamentul Alianţei privind un dialog mai intens cu partenerii.

În expunerea sa, ministrul român al apărării, Mircea Duşa, a transmis participanţilor faptul că pentru prima dată de la extinderea sa către Est, NATO parcurge astăzi o etapă esenţială în transformarea sa reală pentru a răspunde nevoilor de securitate ale noilor aliaţi.

În intervenţia sa, ministrul a declarat că „România transmite încă o dată aprecierile sale pentru contribuţiile aliaţilor la măsurile de asigurare pe flancul estic al Alianţei, în contextul situaţiei de securitate”. De asemenea, ministrul român a salutat participarea Georgiei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Republicii Moldova şi Muntenegrului la Summit, „aceasta reprezentând o dovadă de recunoaştere a contribuţiei valoroase la securitatea şi stabilitatea spaţiului euro-atlantic”.

Din perspectiva României, ca ţară a cărei ambasadă la Tbilisi este Punct de Contact NATO, ministrul Mircea Duşa a apreciat nivelul înalt de angajament al Georgiei faţă de Alianţă, dar şi realizările fundamentale în domeniul securităţii şi apărării.

În ceea ce priveşte apărarea antirachetă, ministrul Mircea Duşa a reiterat ferm angajamentul României faţă de eforturile aliate de dezvoltare a capabilităţilor NATO. „Urmărim cu interes implementarea iniţiativei şi rămânem ataşaţi obiectivului final: dezvoltarea unui sistem capabil să asigure protecţia întregului teritoriu, a populaţiei şi forţelor Aliate din Europa”, a mai spus ministrul Duşa.

Reuniunea miniştrilor apărării de astăzi, 5 septembrie, în format 28+5, din cadrul Summit-ului, a fost dedicată discutării oportunităţilor de intensificare a cooperării cu partenerii NATO.

În primul rând, ministrul Duşa a reafirmat aprecierea faţă de contribuţiile aliaţilor la securitatea şi stabilitatea spaţiului euro-atlantic, respectiv la operaţiile şi misiunile aliate.

Ministrul apărării naţionale a transmis susţinerea pentru consolidarea parteneriatului Australiei, Finlandei, Georgiei, Iordaniei şi Suediei cu NATO, prin sprijinul în domeniile reformei sectorului de apărare şi securitate, creşterii interoperabilităţii, accesului la consultări politico-militare regulate şi planificării operaţiilor.

>