Breaking news

NATO a inaugurat scutul antirachetă de la Deveselu. Iohannis și Tăriceanu au lipsit de la eveniment

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat oficial, joi, de premierul Dacian Cioloș în prezența secretarului General NATO și al adjunctului secretarului apărării al SUA, Robert Work.

deveseluBaza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului american antirachetă care ar trebui să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Lansat în 2010, și bazat pe tehnologia americană, proiectul scutului antirachetă al NATO are ca obiectiv desfășurarea progresivă de interceptoare de rachete și de radare de mare putere în Europa de Est și Turcia.

Sistemul de la Deveselu a costat circa 800 de milioane de dolari și reprezintă faza a doua a scutului antirachetă și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un un radar antibalistic Aegis Ashore, versiunea terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004, componenta navală fiind prima fază a scutului.

Nave americane echipate cu sisteme Aegis patrulează permanent în Marea Mediterană începând din anul 2011, alte patru distrugătoare cu același tip de radar fiind dislocate la baza navală Rota, în Spania, iar în Turcia funcționează din anul 2012 un sistem Aegis pentru alertă timpurie, în timp ce un centru de comandă este operațional la baza americană de la Ramstein (Germania).

Cea de-a treia fază a scutului, de asemenea terestră, va deveni operațională în anul 2018 în Polonia, la Redzikowo, pe țărmul Mării Baltice, la circa 250 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. Lucrările la această bază vor începe vineri, iar sistemul de acolo va avea 24 de interceptoare SM-3.

Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic și îi amenință securitatea.

„De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenționat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internațională și stabilitatea strategică o desfășurare unilaterală și neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă. Am propus diferite variante de reglementare a situației din jurul sistemului antirachetă american și eram deschiși pentru o strânsă cooperare, care să meargă până la crearea în Europa, împreună cu NATO, a unei asemenea arhitecturi antirachetă care să fie construită pe principiul sectoarelor”, a declarat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus spune că în componența complexelor antirachetă amplasate în România și Polonia intră „sisteme de lansare identice cu acelea folosite pe navele militar-maritime americane pentru lansarea de rachete cu rază de acțiune medie Tomahawk”.

„Considerăm apariția unor asemenea sisteme de lansare pe uscat ca fiind o încălcare a uneia dintre prevederile-cheie ale Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. În acest fel, SUA au încălcat Tratatul, lucru pe care suntem nevoiți să îl declarăm deschis și fără niciun fel de formulări diplomatice suplimentare. Este vorba de încălcarea acestui acord”, a declarat Mariei Zaharova.

Aceasta a spus şi că că „Rusia a atenționat de nenumărate ori asupra pericolului ca situația privind sistemul american antirachetă să evalueze conform unui scenariu negativ, însă îngrijorările ei sunt în continuare ignorate. Din aceasta tragem o concluzie, inclusiv în ceea ce privește luarea de contramăsuri de ordin tehnico-militar”.

Rusia a mai acuzat SUA că încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF), semnat de SUA și URSS în 1987, Moscova invocând faptul ca lansatoarele verticale de rachete Mark-41, amplasate la Deveselu, au fost folosite în trecut pentru lansarea de rachete cu rază medie de acțiune de pe navele militare americane.

Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Robert Work, prezent și el la ceremonia de la Deveselu, a afirmat că ‘dacă am lua măsuri care să privească Rusia, am declara acest lucru și am explica de ce facem asta’, detaliind mai departe amenințările ce vin din Orientul Mijlociu.

Sistemul antirachetă de la Deveselu este „un exemplu de lucru în echipă la nivel transatlantic”, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Acest fapt reprezintă o creștere semnificativă a capacității de apărare a Aliaților europeni împotriva rachetelor balistice din afara zonei euro-atlantice”, a afirmat oficialul NATO, la baza militară de la Deveselu, unde a fost inaugurat sistemul Aegis Ashore.

La ceremonia de la Deveselu au fost prezenți premierul Dacian Cioloș, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și-a anulat participarea la acest eveniment din cauza faptului că organizarea lui „desconsideră flagrant poziția Senatului în ordinea constituțională a României”.

„Inaugurarea oficială a sistemului defensiv Aegis Shore Romania din baza de la Deveselu este un eveniment major, care marchează fără echivoc contribuția activă a României la strategia și acțiunile concrete ale NATO, cât și contribuția loială a țării noastre la Parteneriatul Strategic cu SUA. În aceste condiții, am considerat necesar ca Senatul României să fie reprezentat la acest eveniment la cel mai înalt nivel și, ca urmare, am onorat invitația primită de la organizatorii americani, care au colaborat în elaborarea programului cu MApN. Constatând că organizarea și programul evenimentelor realizate de Guvern și Ambasada SUA desconsideră flagrant poziția Senatului, în ordinea constituțională a României, cât și rolul Parlamentului în elaborarea și legiferarea politicii externe și de apărare, am luat hotărârea, cu părere de rău, să-mi anulez participarea la festivitățile de astăzi”, a susținut președintele Senatului, potrivit unui comunicat de presă.

Nici Klaus Iohannis nu a fost prezent la inaugurarea bazei militare de la Deveselu, deși fusese invitat.

Victor Ponta ar fi vrut să participe dar nu a fost invitat, motiv pentru care i-a cerut lui Coloș să-și ceară scuze pentru această gafă.

„Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloș, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (și credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal și Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu, dar și faptul că aliații NATO și cei americani știu foarte bine cu cine au luat decizii și cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuție la asta! Și sper că Dl. Cioloș nu suferă de boala numită „Iohannită” – adică să îți asumi ce fac alții doar pentru că tu ești total incapabil să faci ceva! Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea și pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă nici eu nu vreau să mă afișez cu el că mă compromit) cel puțin pe Mircea Dușa, Titus Corlățean și Bogdan Aurescu era de bun simț să îi văd la ceremonie! Dacian, aștept cu încredere ca pentru această gafă total impardonabilă să îți prezinți scuzele cuvenite! Să nu mă dezamăgești te rog!”, este mesajul lui Victor Ponta pentru premierul Cioloș.

În replică, Coloș susține că nu el a făcut invitațiile la eveniment și că Ambasada SUA s-a ocupat de asta: Azi s-a inaugurat la Deveselu Scutul Antirachetă, fruct al Parteneriatului Strategic cu SUA, obiectivul fiind ca acesta să fie inclus curând într-un sistem integrat de apărare anti-rachetă al NATO. Să fim clari: este un proiect asumat de SUA, cu sprijinul României, care va beneficia alături de celelalte state aliate din zonă de acest sistem de apărare. La realizarea lui și-au adus contribuția începând cu 2008, în multe cazuri determinantă, mai mulți lideri politici cu funcții în stat, militari, experți care merită cu toții felicitări și mulțumiri pentru acest proiect, esențial pentru securitatea României. Cunosc personal meritul mai multora dintre aceștia, dar nu îndrăznesc să-i menționez eu pentru a nu face greșeala de a supăra pe cineva prin omisiune. Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezența mea azi la Deveselu a fost determinată de funcția pe care, vremelnic, o ocup în stat. În intervenția mea de azi la ceremonia de inaugurare am mulțumit tuturor acelora care au contribuit la acest proiect, fără să îndrăznesc a-i numi din motivele menționate mai sus. Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta în legătură cu acest lucru. Doresc să precizez că invitațiile la ceremonie precum și conținutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deținătorul acestei facilități de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării și cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în domeniu. În consecință, gazda evenimentului nu am fost eu așa încât invitarea participanților nu cădea în sarcina mea ca prim ministru. Îmi pare rău că neinvitarea la eveniment a cauzat nemulțumiri unora, probabil îndreptățite, dar acuzațiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condițiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguități. Repet, meritul pentru realizarea de la Deveselu este al mai multor oameni, și în niciun caz al meu.