Breaking news

National Georgraphic va difuza în premieră pe 11 februarie, documentarul ”Alex Honnold: Ascensiune Arctică”

Un nou serial documentar, „Alex Honnold: Ascensiune Arctică”, are premiera pe National Georgraphic pe 11 februarie. Gazda sa, Alex Honnold (“Free Solo”) este autorul cărții de memorii ”Alone on the Wall” și subiectul documentarului biografic Free Solo, care a câștigat un premiu BAFTA și un premiu Oscar. Alex pornește de data aceasta într-o căutare extraordinară a culmilor neatinse de oameni într-unul dintre cele mai îndepărtate colțuri ale Groenlandei, o țară aflată în prima linie a crizei climatice.

Honnold a visat dintotdeauna să exploreze Groenlanda și munții săi neatinși de oameni. Acum, el și alpiniștii de talie mondială, Hazel Findlay și Mikey Schaefer, încearcă să ajungă pe Ingmikortilaq, o stâncă arctică necunoscută care se ridică din sălbăticia înghețată și care este cu aproape 300 de metri mai înaltă decât El Capitan (914 m) din “Free Solo”. Pentru Honnold, activist de lungă durată împotriva schimbărilor climatice, această expediție reprezintă mai mult decât o simplă escaladă. Este o oportunitate de a fi martor direct al impactului schimbărilor climatice asupra unei zone sălbatice, un lucru vital pentru viitorul planetei.

Dr. Heidi Sevestre and Aldo Kane drilling temperature sensors. (photo credit: National Geographic/Pablo Durana)

Primele două episoade ale seriei din trei părți vor fi difuzate pe National Geographic pe 11 februarie la ora 22:00 fiind urmate apoi de ultimul episod pe data de 18 februarie, la aceeași oră. În primul episod, echipa sa trebuie să traverseze un ghețar imens ca să poată colecta date științifice valoroase din Groenlanda, unde echipa se va urca 450 de metri pe un perete neescaladat până acum. Al doilea episod îl prezintă pe Alex și alpiniștii săi cum traversează calota de gheață Renland, unde înfruntă viscolul și crevasele adânci ce le pun viața în pericol. Apoi, îi puteți urmări cum se luptă să coboare de pe gheață ca să observe pentru prima dată stânca Ingmikortilaq, înaltă de aproape 1.200 de metri, destinația lor finală pentru escaladat.

Cu ajutorul doctorului Heïdi Sevestre, un glaciolog care lucrează în cadrul Programului de monitorizare și evaluare a Arcticii, a ghidului groenlandez Adam Kjeldsen și a renumitului aventurier Aldo Kane, echipa face măsurători în timp real ale adâncimii și densității unei secțiuni rar studiate a calotei glaciare din Groenlanda, folosind un radar special. Această serie documentară condusă de Alex Honnold este o expediție științifică în trei etape, reprezentând îndeplinirea unui vis de-o viață a unuia dintre cei mai de seamă alpiniști din lume.

>