Breaking news

National Geographic numele personalității din sezonul trei al serialului GENIUL

În preajma premierei sezonului al doilea din GENIUL, de luni, 23 aprilie, National Geographic anunță astăzi că cel de-al treilea sezon al popularului serial antologic va da viață creatoarei de mituri și impresionantei figuri literare Mary Shelley.

Produs de Fox 21 Television Studios, noul sezon îi va avea din nou ca producători executivi pe Brian Grazer și Ron Howard de la Imagine Entertainment, pe Gigi Pritzker de la MWM Studios și pe Jeff Cooney și Sam Sokolow de la EUE/Sokolow și va fi difuzat în premieră internațională pe National Geographic în 172 de țări și 43 de limbi, în 2019. Primul sezon GENIUL a fost urmărit de peste 45 de milioane de oameni din toată lumea, înregistrând cea mai bună audiență pentru un nou serial National Geographic lansat vreodată.

O gânditoare sclipitoare, intelectuală radicală și protofeministă, Mary Shelley (1797-1851) a creat una dintre cele mai durabile povești ale epocii moderne încă din vremea când era o adolescentă. Frankenstein sau Prometheus modern este o poveste despre ambiția științifică necontrolată și o meditație sofisticată asupra instituțiilor sociale, libertății personale și compasiunii, care a captivat imaginația atâtor cititori și continuă să fie relevantă chiar și după 200 de ani de la prima publicare. Shelley a inventat magistral genul science fiction/horror prin povestea sa despre o creatură adusă la viață, pentru ca mai apoi să creeze genul post-apocaliptic prin romanul său ulterior, Ultimul om (The Last Man).

Copil cu abilități intelectuale extraordinare, Shelley a fost inspirată de scrierile mamei sale nonconformiste, Mary Wollstonecraft, și și-a propus să demonstreze că femeile sunt egale bărbaților din punct de vedere intelectual și creativ. Una dintre puținele femei care s-au întreținut singure din scris la începutul secolului al XVIII-lea, Shelley a scris povestiri scurte, recenzii, jurnale de călătorie și a avut contribuții semnificative la realizarea primei enciclopedii din lume, și a scris, de asemenea, șase romane. Cercul său de apropiați includea numeroase eminențe literare și științifice ale vremii, între care Lord Byron, Samuel Taylor Coleridge, Mary și Charles Lamb, Humphry Davy și Leigh Hunt.

Shelley și-a întâlnit iubirea vieții ei, pe poetul romantic, cercetător amator și căsătorit încă, Percy Bysshe Shelley, pe când avea 16 ani. După ce și-a pierdut virginitatea cu Shelley, la mormântul mamei sale, Mary fuge cu alesul său și este renegată de tată, intelectualul radical William Godwin. Shelley avea să îndure o viață marcată de tragedii, văzându-le sfârșitul a trei dintre cei patru copii ai săi, pierzând mulți prieteni și membri ai familiei care se sinucid, și rămânând fără soțul său, care se îneacă în mare, și a cărui inimă, în stil cu adevărat gotic, Shelley a ales s-o păstreze după moarte.

Scrierile lui Shelley au fost puternic influențate de marile inovații și experimente științifice de la începutul secolului al XIX-lea. Cercetători precum Luigi Galvani, Giovanni Aldini și Erasmus Darwin, bunicul lui Charles, au fost figuri proeminente în viața sa. Povestea Frankenstein a fost inspirată parțial de una dintre cele mai importante teorii științifice ale vremii, galvanismul, studiul efectului electricității asupra trupurilor neînsuflețite de animale sau oameni.

Mary Shelley și-a petrecut ultimii câțiva ani din viață îngrijită de singurul copil care i-a supraviețuit, Percy Florence Shelley, și a murit la 53 de ani din cauza unei tumori cerebrale.

Și în acest al treilea sezon, Ken Biller va continua să controleze toate aspectele producției în calitatea sa de autor și producător executiv. Al treilea sezon provine tot de la Fox 21 Television Studios, ale căror producții recente, The Chi și The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story, au entuziasmat criticii și publicul, și de la Imagine Television, producătorul serialelor 24 și Empire, de unde provin producătorii executivi Brian Grazer și Ron Howard, alături de producătorul executiv Francie Calfo și producătorul Anna Culp. Gigi Pritzker și Rachel Shane sunt producătorii executivi pentru MWM Studios, iar Sam Sokolow și Jeff Cooney sunt producătorii executivi pentru EUE/Sokolow. Filmările sunt programate să înceapă în cursul acestui an.

”Povestea scrisă de Mary Shelley, Frankenstein, a lăsat o amprentă permanentă asupra imaginației mai multor generații”, a spus Carolyn Bernstein, vicepreședinte executiv al diviziei de dezvoltare și producție globală din cadrul National Geographic Global Networks. ”La fel de inspirator este spiritul inovator neobosit al lui Shelley, cuplat de dorința sa de a trăi după propriile reguli neconvenționale, în ciuda uriașelor obstacole sociale și culturale. Abia aștept ca talentata noastră echipă să dea viață poveștii ei remarcabile și atât de relevante în sezonul al treilea din GENIUL și să ofere locul binemeritat moștenirii sale literare.”

”Mary Shelley a inspirat nenumărați cineaști prin povestea sa despre nefericitul adus la viață de știința scăpată de sub control, dar foarte puțini au captat pe deplin reflecțiile sale pătrunzătoare asupra societății în mitul pe care l-a lăsat în urmă”, spune producătorul executiv Ron Howard. ”Puțini cunosc suferințele sale din cauza inegalităților de gen sau celelalte scrieri ale sale, influența sa asupra altor personalități istorice importante și a societății în general. A aduce în prim plan pe cineva ca Mary Shelley, cu intelectul său impresionant, compasiunea și îndrăzneala sa, este exact în spiritul acestui serial și suntem nerăbdători să continuăm colaborarea noastră reușită cu National Geographic și Fox 21 Television Studios.”

”Experiența noastră de lucru cu Courteney, Carolyn și echipa Nat Geo a fost fenomenală, iar primul sezon, care a fost și premiat, a depășit chiar și marile noastre așteptări”, a spus Bert Salke, președintele Fox 21 Television Studios. ”Publicul va avea parte de o adevărată delectare cinematografică odată cu acest al doilea sezon, în care Antonio Banderas se transformă în Picasso și în care Ken Biller a recreat povestea fascinantă a vieții marelui artist. Alegerea lui Mary Shelley pentru sezonul al treilea indică profunzimea acestei francize. Cât de potrivit este, în aceste timpuri, să ne concentrăm atenția asupra uneia dintre numeroasele femei geniu din istoria umanității, iar povestea lui Mary este mai bizară decât ficțiunea, dar și incredibil de dramatică. Abia așteptăm să trecem la treabă.”

Primul sezon din GENIUL, care l-a avut în distribuție pe Geoffrey Rush ca Albert Einstein, a câștigat zece nominalizări la Emmy, o nominalizare la Globul de Aur și o nominalizare la premiul SAG și a fost catalogat drept ”o bucurie a privirii” de Los Angeles Times, ”captivant” de către New York Times și ca având ”interpretări superbe” de către San Francisco Chronicle.

GENIUL este produs de Fox 21 Television Studios, Imagine Television, MWM Studios și EUE/Sokolow.