Nate Silver dezvăluie trucuri ce aduc succes în analiza de date

Nate Silver a intrat în lumea analizei datelor şi foloseşte oferta de produse SPSS, o companie IBM, de la vârsta de 9 ani iar acum este preşedinte al FiveThirtyEight, o companie care colectează şi analizează date de vot şi politice.

El s-a manifestat încă de la inceputul analizei datelor pentru a prezice cu succes câştigătorul a 49 din 50 state în timpul alegerilor prezidenţiale din 2008.

Într-una din revistele Time, “The World’s 100 Most Influential People” de anul acesta el a destăinuit mulţimii opt principii de ajutor în predicţii mai bune.

Cele 8 lecţii sunt:

– asiguraţi-vă că doriţi să aflaţi adevărul

– talentul este totul

– calitatea bate cantitatea

– uitaţi „lama lui Ockham”(preferinţa pentru simplitate), folosiţi „palnia lui Ockham”

– cazurile extreme sunt inevitabile

– când aveţi dubii vizualizaţi

– regula 80/20 este supraestimată

– îmbrăţişaţi starea Tao a datelor.

Acestea fiind spuse, când vine vorba de analiza datelor este nevoie în primul rând de talent pentru job. Silver crede că există 3 calităţi pe care orice bun analist de date trebuie să le aibă:

-aptitudine pentru statistică

-viziune

-cunoaşterea domeniului.

Alături de aceste atribute umane, calitatea datelor trebuie neapărat să treacă în faţă cantităţii. Silver a explicat audienţei că datele de slabă calitate sunt periculoase pentru că nu sunt egal distribuite de-a lungul setului. Astfel, rezultatele pe care le generaţi pot fi afectate drastic.

Dacă un analist are o întrebare despre un grafic generat dintr-un anumit set de date, Silver este de părere că cea mai bună idee este să ne folosim creierul, care este special proiectat pentru recunoaşterea paternurilor încă din vremuri străvechi.

Lecţia finală sau principiul pe care el l-a împărtăşit audienţei este îmbrăţişarea stării Tao a datelor, adică exact punctul unde analiza ca artă şi în egală măsură ştiinţă prinde formă.

Alexandru Vasile

>