Breaking news

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare

Fostul premier, Adrian Năstase a fost condamnat luni la doi ani de închisoare cu executare.

Deputatul PSD, Adrian Năstase a fost condamnat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în procesul „Trofeul calităţii”.

În cadrul acestui dosar, fostul premier este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală pentru Prezidenţialele din 2004.

Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată în cadrul aceluiaşi dosar la şase ani de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi. La care i s-a adăugat şi un spor de un an, astfel că aceasta va executa şapte ani de detenţie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.

Aceştia au fost condamnaţi pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Toţi cei condamnaţi trebuie să plătească în total aproximativ 3,3 miliarde de lei vechi (aproximativ 70.000 de euro) despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Ceilalţi inculpaţi, cu excepţia lui Adrian Năstase, sunt obligaţi să plătească încă aproximativ trei miliarde de lei vechi către aceeaşi instituţie, drept despăgubiri civile.

Adrian Năstase este obligat să plătească 38.217 lei, sumă pe care se consideră că a obţinut-o în urma activităţii infracţionale.

Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic.

Decizia nu este însă una definitivă. Ea poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.