Breaking news

Năstase, Becali și Mischie povestesc la Digi 24 despre cărțile scrise de ei în pușcărie

Sutele de lucrări ştiinţifice, scrise după gratii, le-au oferit oamenilor politici condamnaţi posibilitatea să iasă mai repede din închisoare. După câteva eliberări condiţionate ale unor personaje celebre Ministerul Justiţiei vrea să schimbe o reglementare legală, valabilă încă din perioada comunistă. 

Becali presaSâmbătă, de la 14.30, în exclusivitate pentru Digicult, Adrian Năstase, George Becali şi Nicolae Mischie vorbesc despre opera lor în puşcărie.

”Am avut 3 lucrări pe care le-am redactat. În momentul în care mi-am fixat tema, timp de o lună sau două luni, chiar, mi-am propus să fac documentarea, la cartea respectivă. Și a fost un du-te-vino între mine și familie: eu le scriam ce cărți să-mi aducă, ei îmi aduceau cărțile, eu le dădeam înapoi cu anumite sublinieri. Scriam de mână – unii mă bănuiau că scriu la calculator, n-ai cum, la laptop, la tabletă, prostii! –  erau redactări pe care le făceam eu, și-acum am acasă sute de pagini de manuscrise. Îmi aduceau textele acestea înapoi, le corectam. Deci ăsta este mecanismul”, spune Adrian Năstase, singurul premier român care a ajuns în inchisoare.

5 cărţi a scris şi Gigi Becali. Şi a ieşit cu 150 de zile mai repede de după gratii. Patronul ehipei Steaua Bucureşti  e mândru de opera sa şi spune că a muncit din greu pentru ea. “Aveai ore de scris. Și trebuia să stai acolo… De exemplu, eu scriam și când mă duceam la serviciu, că lucram la Hagi, mă sculam și noaptea, de exemplu… Dar toate alea trebuiau trecute într-un registru de 3 ore pe zi de scris! Și trebuia să fii acolo, la masă, să scrii, că te vedea milițianul că nu ești! Și zicea „N-a lucrat astăzi carte!”

În ultimii 3 ani, profitând de o lege cu multe scăpări, deținuții celebri s-au transformat în adevărate mașinării de publicat… lucrări științifice. Printre ei şi fostul baron local Nicolae Mischie.

“Trebuie să-ți găsești timpul necesar, trebuie să găsești înțelegere la colegii de-acolo, trebuie să-i lămurești să-ți creeze o atmosferă de lucru, ei să găsească alte activități prin care să nu te deranjeze, iar tu să poți să lucrezi în liniște.”

Toate detaliile despre Editura Penitenciarul S.A, mărturii inedite şi poveşti de după gratii le aflaţi sâmbătă, de la ora 14.30, la Digicult.Numai la Digi24.

Nastase presaMischie presa