Breaking news

NASA trimite un robot sofisticat pe Marte ca să caute urme de viață

Cel mai performant robot NASA a fost lansat sâmbătă spre Marte pentru a căuta urme de viață pe această planetă.

Robotul Mars Science Laboratory (MSL), poreclit Mars Curiosity, va ajunge pe Marte pe 6 august 2012. Aici va trebui să exploreze Planeta Roşie şi să determine dacă poate sau a putut exista viaţă pe Marte.

MSL – cel mai greu şi mai complicat robot trimis vreodată pe Marte – este echipat cu 10 instrumente sofisticate pentru studierea rocilor, solului şi atmosferei din Craterul Gale. Având şase roţi, robotul are o platformă cu 17 camere de înaltă definiţie şi un laser care îi permite să studieze ţintele până la o distanţă de şapte metri. Alte instrumente vor analiza mediul, pentru a depista molecule de metan, un gaz legat adesea de prezenţa vieţii pe Pământ, care deja a fost depistat pe Marte.
Maşinăria de aproape o tonă, este alimentată de un generator nuclear cu plutoniu și este transportată de o capsulă. Robotul a decolat din Florida cu ajutorul unei rachete Atlas 5, la ora locală 10.02 (17.02, ora României). Va călători în spaţiu timp de opt luni şi jumătate pentru a străbate vasta distanţă până la destinaţie.

Dacă va ajunge cu bine pe Marte, în august anul viitor, robotul va preleva probe din solul marţian şi va căuta semne care să arate dacă mediul prezent sau trecut al planetei putea fi favorabil vieţii microbiene.

 

 

 

>