Breaking news

Nadia Comaneci strânge fonduri pentru participarea sportivilor cu dizabilități intelectuale la Jocurile Mondiale Special Olympics

Nadia Comaneci, ambasadoarea Fundației Special Olympics din România din anul 2003 si membra a Comitetului Director Special Olympics International, a initiat o campanie de strângere de fonduri pentru susținerea participării sportivilor cu dizabilități intelectuale din România la Jocurile Mondiale Special Olympics din Emiratele Arabe Unite.

Derulată pe platforma de fundraising Galantom sub sloganul „Susțin participarea sportivilor cu dizabilități intelectuale la Jocurile Mondiale Special Olympics 2019!”, campania are ca țintă suma de 220.000 de lei (48.000 de euro) necesari acoperirii costurilor de transport și echipamente pentru cei 35 de sportivi care vor reprezenta România la cel mai important eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități intelectuale din lume.

„Sportivii speciali se antrenează acum pentru o nouă provocare. In 2019 ei se vor număra între cei 7.000 de sportivi cu dizabilități intelectuale care se vor întrece la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi. Vor fi văzuți de 500.000 de spectatori și aplaudați de o lume întreagă. Pentru a ajunge acolo, au nevoie de 48.000 de euro, bani pentru acoperirea costului transportului și al echipamentului. Dacă crezi în ei și în șansa lor de a cuceri lumea, ajută-i printr-o donație să ajungă la Jocurile Mondiale de la Abu Dhabi” este mesajul marii gimnastei postat pe site-ul de strângere de fonduri.

La precedenta ediție a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics desfășurată la Los Angeles, sportivii Special Olympics au adus României 7 medalii de aur și peste 20 de medalii, în total.

„La Los Angeles am câștigat aurul olimpic și m-am bucurat mult. La Abu Dhabi îmi doresc să câștig cel puțin încă o medalie de aur. Idolul meu este Nadia și îmi doresc să câștig cât mai multe medalii de aur, la fel ca ea. Mă antrenez să câștig, dar dacă nu voi câștiga, voi fi bravă în încercarea mea”, a spus Denisa Iliescu, gimnastă Special Olympics.

Cei 35 de sportivi vor concura la probele de gimnastică artistică (8), înot (4), atletism (4), tenis de masă (4), tenis de câmp (4), role (2), judo (5), bocce (4). Lotul de gimnastică este antrenat de prof. univ. dr. Gabriel Popescu și include medaliați la ediții anterioare ale Jocurilor Mondiale: Denisa Iliescu, medaliată cu aur la Mondialele de la Los Angeles din 2015, Mădălina Marin, medaliată cu argint la proba de înot în cadrul aceleiași competiții și Mohamad Abedin Nejadi, medaliat la Jocurile Europene Special Olympics de Vară, Belgia, 2014. Alături de ei mai concurează și Ionuț Păunescu, medaliat la gimnastică în 2015, la Los Angeles, Ana Maria Istrate, premiată la Europenele din 2014 și Alexandru Marinescu, câștigător la Jocurile de Iarnă din Austria în proba de mers pe zăpadă.

Lotul de înot este format din sportivi din județele Maramureș, Arad, Prahova și Harghita și este antrenat de Andrei Anuțoiu. În echipa de judo sunt cinci sportivi medaliați la multiple competiții internaționale de judo, antrenați de Minea Alexandru. Lotul de atletism e format din beneficiari ai Fundației Hopes and Homes for Children și sunt pregătiți de Adrian Oros. Loturile de tenis de masă și tenis de câmp sunt alcătuite din câte doi sportivi cu dizabilități și doi parteneri unificați și sunt antrenate de prof. Dorel Tătaru, respectiv Octavian Mustăreață. Tot un lot unificat este și cel de bocce cu sportivi din județul Dâmbovița pregătit de voluntarul Toma Radu Gabriel. La patinaj role, aceasta este prima participare pentru sportivii din România și sunt antrenați de Andreea Ionescu.

România va fi reprezentată și la Summit-ul Global pentru Tineri Lideri Special Olympics, de două tinere din Brașov: Ioana Flavia Cazan, Sportiv Lider Special Olympics și partenera ei fără dizabilități Lavinia Drăgan.

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics se derulează în perioada 14 – 21 martie la Abu Dhabi și vor reuni sportivi din 170 de țări. Alte cifre relevante pentru această ediție sunt:

  • 7.000 de sportivi
  • 2.500 de antrenori și delegați
  • 4.000 de oaspeți de onoare
  • 20.000 de voluntari
  • 24 de sporturi

Despre Special Olympics România

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 28.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Informații despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro) și pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/SpecialOlympicsRomania).

>