Breaking news

Nadia Comăneci, cea mai bună gimnastă din lume, împlineşte azi, 60 de ani

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece la un concurs internaţional de gimnastică, împlinește astăzi 60 de ani.  Zeiţa de la Montreal s-a născut în urmă cu fix 60 de ani, pe 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău.

Părinții, Gheorghe și Ștefania-Alexandrina Comăneci, au botezat-o după „Nadejda”, eroina unui film. Tradus în limba română, „Nadejda” înseamnă „Speranță”.

La doar cinci ani, micuța Nadia din Onești a pătruns pentru prima dată în sala de gimnastică, fiind selecționată de antrenorul Marcel Duncan și legitimată la AS Flacăra Onești.

Primul concurs important a fost campionatul republican de junioare mici. La Sibiu, pe 25 iunie 1970, când avea doar 8 ani și jumătate. Echipa Orașul Gheorghe Gheorghiu Dej, cum se numea pe atunci Oneștiul, lupta pentru locul 1 cu Oradea. Nadia a efectuat ultima exercițiul de la bârnă, dar a căzut de trei ori. Din 1971 a fost antrenată de Bela și Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câștigat primul său titlu de campioană națională absolută. Trei ani mai târziu a obținut primul mare succes peste hotare, câștigând locul 1 la individual compus, în cadrul concursului „Cupa Prieteniei” de la Gera din Germania.

În anul 1976, la 14 ani, Nadia a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la Jocurile Olimpice de la Montreal, nota 10!  A obținut șapte note maxime, începând cu exerciţiul impus de la paralele. Tabela a arătat atunci 1.00, așa fusese proiectată, nimeni nu credea că se vor acorda calificative maxime.

Azi, la 60 de ani, Nadia Comăneci se menține într-o formă fizică de invidiat. Sportiva născută la Onești postează constant clipuri video pe Twitter și Instagram, cu exerciții în sala de gimnastică.

Nadia Comăneci locuiește în Oklahoma, SUA, alături de soțul ei, Bart Conner, fost campion la gimnastică al SUA și campion olimpic.

“Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru urări, în această zi de 12 noiembrie, în care am ajuns la o anumită vârstă. Vă doresc tot binele din lume, rămâneți sănătoși. Mulțumesc”, a fost mesajul Nadiei Comăneci, în ziua în care a împlinit 60 de ani.

Nadia Comăneci a fost impresionată de cadoul primit din partea Romfilatelia, societatea emitentă a timbrelor și efectelor poștale românești.

Vineri, 12 noiembrie, Romfilatelia a emis o ediție specială de timbre, cu un mesaj aniversar pentru Nadia.

COSR i-a urat “La mulţi ani!” Nadiei, într-un filmuleţ postat pe Facebook, cu mesajul: “La mulţi ani perfecţi, Nadia! Ne-ai învăţat să credem, ne-ai inspirat să visăm, ne-ai motivat să perseverăm! Sportul este despre oameni, emoţii şi mândrie! România a vibrat pentru tine de la primul 10 olimpic şi continuă să admire şi astăzi eleganţa unuia dintre cei mai cunoscuţi români de pe planetă. Din tot sufletul îţi dorim o zi plină de bucurie! Team Romania duce povestea mai departe. La mulţi ani, perfecţi, Nadia! Lista urărilor e deschisă, toate ajung la Nadia!”.

Este considerată una dintre cele mai bune gimnaste din istorie și a fost inclusă printre cele mai bine sportive din secolul 20, de către Laureus World Sports Academy.

Performanțele Nadiei Comăneci

Jocurile Olimpice

  • 1976: 3 de aur (individual compus, paralele, bârnă), 1 de argint (echipa), 1 de bronz (sol)
  • 1980: 2 de aur (bârnă, sol), 2 argint (individual compus, echipa)

Campionatele Mondiale

  • 1978: 1 aur (bârnă), 2 de argint (echipa, sărituri)
  • 1979: 1 aur (echipa)

Campionatele Europene

  • 1975: 4 de aur (individual compus, paralele, bârnă, sărituri), 1 argint (sol)
  • 1977: 2 de aur (individual compus, paralele), 1 argint (sărituri)
  • 1979:  3 de aur (individual compus, sărituri, sol), 1 bronz (bârnă)