A murit Nelson Mandela, fost președinte al Africii de Sud

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, a murit joi, la vârsta de 95 de ani. Anunțul a fost făcut de preşedintele Jacob Zuma.

nelson mandelaNelson Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918, fiind primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. Mandela a încetat din viaţă, joi, în locuința lui din Johannesburg, după o lungă luptă cu boala.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace erau legate de sechelele lăsate de tuberculoză. El a contractat această boală în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, în largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare în temniţele regimului de apartheid.

Fostul președinte, deținut politic timp de 27 de ani, era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi probabil complicaţii multiple.

El a petrecut 27 de ani în închisoare, fiind eliberat în 1990, după o campanie mondială de proteste.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta şi organiza concerte pentru a fi eliberat.

Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Mandela era privit de aproape toată ţara ca fiind “părintele naţiunii”. Fusese internat de mai multe ori în spital, anul acesta, pentru o infecţie pulmonară.

Nelson Mandela s-a născut la Transkei, Africa de Sud și a studiat dreptul la Universităţile Fort.

Distins cu premiul Nobel pentru pace în 1993, Mandela a fost cel dintâi preşedinte de culoare al Africii de Sud.

>