Breaking news

Mugur Isărescu, numit pentru a cincea oară guvernator al BNR

Mugur Isărescu a devenit luni, pentru a cincea oară consecutiv, Guvernator al Băncii Naționale al Băncii Naționale a României pentru următorii cinci ani de zile.

mugur isarescu - guvernator bnrParlamentul României a validat luni seară, noul Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, și pe Mugur Isărescu în funcția de Guvernator.

Din numărul total de 574 de senatori şi deputaţi, 386 au fost prezenţi la şedinţa de plen, iar dintre aceștia 377 au votat pentru numirea lui Isărescu la BNR, iar nouă s-au opus.

Astfel că cel mai longeviv guvernator al unei Bănci Centrale, din lume, rămâne la conducerea BNR pentru cel puțin încă cinci ani de zile.

Florin Georgescu a fost validat pentru funcţia de prim-viceguvernator, Bogdan Olteanu, pentru funcţia de viceguvernator, iar Liviu Voinea, de asemenea pentru postul de viceguvernator.

Pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BNR, au fost votați Dinu Marin, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Nagy Agnes și Virgil Stoenescu.

În urma votului din plenul reunit, Birourile reunite au constatat că toţi candidaţii au întrunit majoritatea voturilor Parlamentului pentru funcţiile pentru care au fost propuşi.

Mugur Isărescu, doctor în ştiinţe economice, este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului.

Până să fie numit guvernator a ocupat timp de şase luni poziţia de secretar cu probleme economice şi monetare al Ambasadei României la Washington.

Timp de un an de zile, în perioada decembrie 1999 – decembrie 2000, Mugur Isărescu a fost premierul României, iar în toamna anului 2000 a candidat pentru președenția României.