Breaking news

Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității

loading...

Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii a anunţat luni că Mugur Isărescu, actualul Guvernator al Băncii Naţionale a României, a fost colaborator al securităţii. Isărescu avea nume de cod “Manole”.

Colegiul CNSAS a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate de colaborator al securităţii şi că va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.

“Au fost analizate 6 cereri şi a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 5 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă şi a petenţilor îndreptăţiţi, potrivit prevederilor art. 1 alin. 7 din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) – 1 persoana”, se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului.

Colegiul a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate faţă de cele reţinute în deciziile/adeverinţele eliberate anterior şi a dispus menţinerea acestora pentru următoarele categorii de persoane:
– art. 3 lit. l (judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusiv cei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, judecătorii, procurorii şi primgrefierii de la instanţele şi parchetele civile şi militare)– 32 persoane
– art. 3 lit. z (persoanele care deţin titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei din decembrie
1989 ) – 1 persoană.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi fost prim-ministru, Mugur Isărescu, este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, îndeplinind această funcţie în ultimii 30 de ani, şi având un mandat valabil până în anul 2024.

Mugur Constantin Isărescu s-a născut la 1 august 1949, la Drăgăşani, jud. Vâlcea, într-o familie de intelectuali.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>