Breaking news

Motivul halucinant pentru care Băsescu a acceptat numirea lui Meleșcanu la Externe

Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, înainte ca Teodor Meleşcanu să depună jurământul ca Ministru de Externe, că a acceptat să semneze decretul de numire în funcție pe motiv că acesta ar fi spus că dacă era ministru nu erau probleme la votul din Diaspora.

basescu si melescanuPlin de nervi și mai să se înece cu propriile noduri pe care le avea în gât, Băsescu a încălcat protocolul la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Teodor Meleșcanu, întrucât a vorbit înainte ca ministrul să depună jurământul.

În scurta declarație, Băsescu a spus că a decis să-l numească pe Meleșcanu la Externe nu pentru că ar fi competent ci pentru faptul că acesta ar fi declarat că dacă el era Ministru la Externe, nu existau probleme la votul din Diaspora.

„Bună seara! Înainte de a depune jurământul, vreau să observ că demisia domnului Corlăţean a intervenit prea târziu; dânsul trebuia să-şi asume eşecul din data de 2 noaptea. Vreau să ştiţi, domnule ministru, că nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE. Dar o fac datorită urgenţei şi mai ales pentru că am rămas cu o declaraţie a dumneavoastră în minte – că, dacă aţi fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat cu votul din diasporă. Având încredere, totuşi, în ceea ce aţi spus public, vă invit să depuneţi jurământul”, a spus Băsescu la ceremonia de învestitură a lui Meleșcanu.

La ceremonia de depunere a jurământului au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Teodor Meleşcanu şi consilieri de la Cotroceni. Imediat după ce Meleșcanu a depus jurământul, Băsescu a plecat din sala de ceremonie fără să salute protocolar premierul României.

Teodor Meleșcanu a candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie, înregistrând un scor de 1,1% din voturile exprimate.

Teodor Meleșcanu a mai fost Ministru de Externe în perioada 1992-1996, în Guvernul Văcăroiu, dar și Ministru al Apărării în perioada aprilie 2007–decembrie 2008. în Guvernul Tăriceanu.

Timp de doi ani de zile, Meleșcanu a fost director al Serviciului de Informații Externe. Băsescu l-a numit în această funcție pe 27 februarie 2012, și a deținut această funcție până pe 2 septembrie 2014, când și-a dat demisia pentru a putea candida la prezidențiale ca și independent.