Breaking news

Moș Crăciun de ciocolată cu bani europeni

loading...

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a plătit peste 1,2 milioane  de euro unei societăți din județul Satu Mare pentru construirea unei fabrici de ciocolată.

mos craciun de ciocolataBeneficiarul a semnat contractul de finanțare cu APDRP în luna mai a anului 2009, și l-a finalizat în luna ianuarie a acestui an. Valoarea totală a proiectului a fost de 4.625.938 de euro, incluzând costurile neeligibile prin PNDR.

Cu banii obținuți, beneficiarul a construit o hală de producție, o clădire pentru birouri și a achiziționat utilaje și echipamente pentru  obținerea diverselor sortimente de ciocolată.

De asemenea, hala construită a fost utilată cu mașini de ambalat produsele, mașini pentru dozat, etichetat, învelit, temperat (pentru a aduce ciocolata la o anumită temperatură), una pentru turnat compoziția în forme și o alta pentru expandat cereale.

Au mai fost achiziționate și un cuptor industrial, un cântar, unități pentru detectarea metalelor, un panou de control, un rezervor pentru depozitarea ciocolatei, o unitate de fierbere a cleiului (folosit la păstrarea etanșării foliei), compresoare, filtre, canale de răcire și benzi pentru descărcare.

„Fondurile de la APDRP au intrat foarte repede în cont după depunerea dosarului de plată. Investiția fiind un succes, am mai depus un proiect la APDRP în august, pe Schema N578/ 2009, pentru extinderea fabricii și mărirea capacității de producție, pentru o nouă hală și utilajele aferente acesteia”, afirmă Camil Buruian, reprezentatul legal al societății.

Cu aproximativ 400 de tone de ciocolată produse anual, beneficiarul precizează faptul că: în prezent exportăm toată producția în Germania, Finlanda, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, pentru că există o cerere foarte mare. Începând din 2013 vrem să intrăm și pe piața românească”.

Categoriile de produse realizate de fabrica beneficiarului PNDR se împart în cereale (orez și grâu) expandate cu ciocolată, figurine de sezon, ciocolată cu alune și produsele numite „ice bars”. Inovativele „ice bars”, constau într-o carcasă de ciocolată cu lapte umplută cu o cremă grasă de cacao („icy confect”).

În ceea ce privește figurinele de ciocolată „în această perioadă deja producem pentru ziua îndrăgostiților dar și pentru Paști. Figurinele pentru Crăciun le-am făcut deja din vară, întrucât 70% din producția noastră este dedicată produselor pentru Crăciun”, susține Camil Buruian.

În ceea ce privește cerealele expandate, mai exact orezul și grâul expandat cu ciocolată albă, neagră sau cu lapte, sunt în producție tot timpul, ajungând până la 130 de tone pe an. Am dorit în mod special să intrăm pe această piață specifică. Orezul expandat este un înlocuitor natural pentru pâine, gustări și alte produse asimilate acestei categorii, afirmă Camil Buruian.

Tehnologia ultraperformantă care combină ciocolata cu cereale bogate în hidrați de carbon, sănătoase pentru organism, duc la un produs final de calitate superioară atât din punct de vedere gustativ cât și al nivelului redus de gluten, aspect din ce în ce mai important în alimentația umană.

 „Afacerea merge foarte bine. Avem deja o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro pe an. Din punct de vedere al forței de muncă angajate, am creat 80 de noi locuri de muncă. Acestea nu sunt doar stabile ci și oferă reale posibilități de evoluție pe plan profesional”, completează Camil Buruian.

loading...