Breaking news

Monitorizarea tensiunii arteriale la copii

Bebeluşii care s-au născut sănătoşi, au funcţiile organelor interne normale, iar tensiunea arterială la valorile bune. Nu se poate stabili cu precizie care sunt valorile normale la un copil de până la 1 an, deoarece nu s-a monitorizat acest aspect, dată fiind sănătatea acestora la naştere.

copil la pediatruOdată cu înaintarea în vârstă, copiii cu vârste de peste 1 an pot dezvolta hipertensiune arterială denumită şi primară, în funcţie de cât de sănătos este modul sau de viaţă, de influenţe genetice, dar şi de bolile de care acesta suferă.

Hipertensiunea arterială la copii mai mici este deseori legată de alte afecţiuni cum ar fi: boli cardiovasculare, de rinichi, tulburări genetice sau hormonale.

La copii mai mari, mai ales la cei supraponderali, cauza exactă a hipertensiunii arteriale este deseori necunoscută. Se pot observa doar efectele ei printr-o stare de somnolenţă nejustificată, rezistenţă scăzută la efort fizic sau lipsa poftei de mâncare în mod repetat şi nejustificat. De obicei aceste efecte sunt legate şi de afecţiuni ale unor organe interne încă nedepistate.

Hipertensiunea arterială ridicată este absolut normală la diferite vârste, datorită creşterii şi dezvoltării corpului; dacă un copil se află în perioada sa de creştere, atunci este firesc să existe şi fluctuaţii ale tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială primară este tensiunea arterială ridicată, numită şi hipertensiune primară, ce nu este legată de vreo afecţiune. Acest tip de hipertensiune apare mai frecvent la copii mai mari şi adolescenţi.

Interpretarea tensiunii la copii variză în funcţie de sex, vârstă, înălţime şi se face numai de către un medic de familie şi ulterior un specialist cardiolog.

Copilulul nu va fi diagnosticat doar după o singură măsurare a tensiunii arteriale. Sunt necesare mai multe evaluări, tensiunea arterială se va măsură de cel puţin trei ori, în condiţii diferite, la ore diferite. Doar dacă se evidenţiază valori incorecte în toate cazurile atunci se vor face analize amănunţite ale sângelui, a urinei, dar numai sub directa supraveghere a medicului.

Ca o concluzie a celor precizate mai sus, tensiometrele pot fi achizitionate si utilizate in casa de către persoane care nu au pregătire medicală, dar nu sunt concludente în cazul copiilor.

Însă acesta nu este un motiv de a nu deţine în casă un tensiometru pentru verificarea tensiunii persoanelor adulte din familie şi eventual iniţierea copilului cu vârstă de peste 10 ani în citirea unui tensiometru.

În acest scop va recomandăm câteva tensiometre digitale, ce funcţionează cu baterii. Acestea pot fi aşezate simplu la încheietura mâinii, iar ecranul va indica valorile. Dintre modelele de tensiometre de acest tip precizăm câteva.

„Tensiometru F.BOSCH REGENT II” de tip clasic, cu pară ce se activează prin palpări palmare, şi este legată de un furtun direct de manşetă specifică dotat cu buton de controlare a aerului. Citirea valorilor se face pe cadran rotund, clasic.

Un alt model de tensiometru ce poate fi utilizat la domiciliu este „Tensiometrul de braţ cu touch screen Laica BM2003” ce are afişaj electronic. Citirea să este facilă şi rezultatele sunt exacte.

„Tensiometru automat la braţ JC-119” are în dotare bandă ce se aplică pe braţul drept, iar tastarea unui buton îl declanşează, putând citi uşor valorile pe ecranul LCD.

>