Breaking news

Monica Ghiurco îl face praf pe Stelian Tănase și îl amenință că îl va da în judecată

loading...

Monica Ghiurco rupe tăcerea și iese la atac, la 18 zile de când documentarul realizat de ea, ”Moștenirea Clandestină”, a fost cenzurat de Stelian Tănase pe motiv că ar face propagandă comunistă.

monica ghiurco - stelian tanaseMonica Ghiurco a ales ca prin intermediul unei scrisori deschide, adresată lui Stelian Tănase, șef interimar la TVR, să își expună punctul de vedere cu privire la cenzura aplicată de acesta la adresa documentarului Moștenira Clandestină și la întreruperea emisiei TVR Moldova.

Picătura care a umplut paharul și care a determinat-o pe jurnalista TVR să își exprime public punctul de vedere, a fost conferința de presă de luni, în cadrul căreia, Stelian Tănase a acuzat-o pe Monica Ghiurco că prin intermediul documentarului a făcut o intoxicare și o propagandă securistă și comunistă. Jurnalista îl face praf, pe bună dreptate, pe Stelian Tănase și demontează punct cu punct, toate acuzațiile nefondate aduse documentarului.

Stimate domnule Stelian Tănase, Nu v-am felicitat de ziua dumneavoastră, permiteţi-mi să o fac acum: La mulţi ani! A fost prea mare înghesuială la uşa biroului dumneavoastră. Mulţi prieteni care îşi doresc emisiuni la TVR, şi mai mulţi subalterni dornici să vă intre în graţii… Sinceră să fiu, nu am vrut să vă stric ziua întrebându-vă de ce aţi decis să vă începeţi interimatul în fruntea TVR cu un act de cenzură. Asupra unui documentar istoric premiat de APTR, intitulat “Moştenirea clandestină” şi realizat de subsemnata. Am tot sperat că nu a fost decât o eroare tehnică sau umană, sau pur şi simplu o neînţelegere speculată cu abilitate de cine ştie cine şi cu ce intenţii… Speranţa mea s-a spulberat însă, brutal, ieri, ascultându-vă conferinţa de presă în care aţi făcut afirmaţii de o gravitate extremă la adresa filmului pe care l-am făcut şi care v-a iritat atât de mult încât aţi trecut peste orice reguli şi v-aţi impus voinţa în mod arbitrar. Atunci când descrieţi un produs de televiziune în termenii: “intoxicare şi propagandă, securistă şi comunistă”, sunt sigură că aveţi o serie de probe solide în susţinerea acestor afirmaţii defăimătoare. Intimidanta corecţie publică pe care aţi considerat necesar să mi-o aplicaţi live pe TVR 1 mă determină, domnule Stelian Tănase, să vă solicit, cu toată aprecierea şi respectul cuvenit unui istoric de reputaţia dvs., să vă motivaţi afirmaţiile făcute. Constat cu regret că în calitate de director general interimar îmi cenzuraţi filmul, iar în calitate de istoric îmi faceţi un proces de intenţie nemeritat şi neargumentat”, precizează Monica Ghiurco în scrisoarea deschisă adresată lui Stelian Tănase.

Jurnalista face și precizări cu privire la colaborările externe la care a apelat Stelian Tănase, în condițiile în care în TVR sunt destui jurnaliști care sunt dați la o parte, doar ca alții să vină pe mii de euro să lucreze la Televiziunea Română.

Un pretext minunat pentru a stabili de unul singur că nu aţi găsit în TVR jurnalişti de calitate, ci doar simpli slujbaşi la stat, netalentaţi, lipsiţi de valoare, neinteresanţi pentru marile planuri editoriale pe care le aveţi cu Televiziunea Publică. Motiv pentru care sunteţi “nevoit”, nu-i aşa? să recurgeţi masiv la colaborări externe. Statutul ziaristului din televiziunea publică nu îmi conferă numai dreptul, ci mai ales obligaţia de a mă “opune în mod făţiş oricărei încercări de monopolizare, oligarhizare, distorsionare sau cenzurare a informaţiilor de interes public, ca şi oricărui tip de influenţă care ar putea afecta liberul acces la informaţie al cetăţeanului” (Art. 31). Vă anunţ că în calitatea mea de ziarist al televiziunii publice am libertatea de a prezenta opinii nepopulare, în mod argumentat, bineînţeles! Spre deosebire de dvs., care din postura de Director General interimar v-aţi rezumat la a-mi face un proces de intenţie şi atât”, mai precizează Monica Giurco.

Jurnalista precizează faptul că în cocumentarul cenzurat de Stelian Tănase apar personalități marcante ale societății românești, istorici și academicieni, care ar fi reacționat primii dacă Moștenirea Clandestină făcea propagandă comunistă: În final, îmi permit să vă reamintesc personalităţile care apar în acest film, ale căror opinii şi mărturii au construit analiza subiectelor prezentate de-a lungul celor 10 episoade: acad. Dinu C. Giurescu (istoric), acad. Dan Berindei (istoric), acad. Florin Constantiniu (istoric), dr. Larry Watts (cercetător american), prof. univ. dr. Cristian Troncotă (istoric), prof. univ. dr. Mihai Retegan (istoric), prof. univ. dr. Ioan Scurtu (istoric, fost director al Arhivelor Naţionale), conf. univ. dr. Laurenţiu Constantiniu (specialist în spaţiul ex-sovietic), col.(r) Filip Teodorescu (fost locţiitor al şefului Direcţiei a III-a, Contraspionaj) ambasador Romulus Ioan Budura (diplomat de carieră, sinolog), generalul de armată (r) Mircea Chelaru (fost şef al Statului Major General al Armatei Române), ambasador Traian Bordeianu (reprezentatul României la CAER), Lavinia Betea (jurnalist), Marius Oprea (istoric), precum şi supravieţuitori din închisorile comuniste care au descris inimaginabila teroare la care au fost supuşi în vremea regimului trecut.

La final de scrisoare deschisă, Monica Ghiurco îl avertizează pe Stelian Tănase, că în cazul în care nu va prezenta în mod oficial, motivele care l-au determinat să cenzureze documentarul, îl va da în judecată: Sunt sigură că dacă vreunul dintre istoricii de prestigiu din lista de mai sus ar fi sesizat neadevăruri istorice în filmul meu, ar fi fost primii care le-ar fi semnalat şi cu siguranţă Consiliul Naţional al Audiovizualului ar fi sancţionat Televiziunea Română. Iată de ce aştept cu mare interes să aflu ce anume v-a nemulţumit atât de tare la filmul “Moştenirea clandestină”. În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa justiţiei pentru defăimare profesională şi manipulare a opiniei publice.

Pe 7 februarie 2014, Stelian Tănase a sunat-o pe Directorul TVR internațional, Beatrice Comănescu ca să-i ceară oprierea de urgență a emisiei TVR Moldova pentru a opri difuzarea documentarului Moștenirea Clandestină.

Ciudat este faptul că episodul cenzurat de Stelian Tănase pe 7 februarie 2014, a fost deja difuzat pe 29 ianuarie 2014 pe TVR 1.

PNL, partidul care l-a propus în funcție pe Stelian Tănase, se spală pe mâini și spune că nu îl prea interesează ce face acesta pe la TVR și că Parlamentul să verifice activitatea lui.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian