Breaking news

Mona Pivniceru a trimis propunerile de procurori șefi lui Traian Băsescu

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, i-a transmis joi preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general și pentru șefia DNA.

mona pivniceruDeși au primit aviz negatic din partea CSM, Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie sunt propunerile lui Mona Pivniceru pe care ministru le-a trimis Președintelui României, Traian Băsescu.

Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă al MJ.

În data de 22 noiembrie, Secţia pentru procurori a CSM i-a audiat pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, aceştia primind însă aviz negativ pentru numirea în cele două funcţii.

Însă avizul CSM este unul consultativ. Băsescu poate să nu țină cont de acesta și să semneze sau nu decretul de numire în funcție a celor doi procurori.

Despre Tiberiu Niţu, CSM a motivat că are un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate şi o spontaneitate redusă, neîntrunind condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general al PÎCCJ, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar şi din perspectiva structurii de personalitate.

În cazul lui Ioan Irimie, Consiliul a argumentat că are o scăzută capacitate de adaptare la condiţiile interviului, că a furnizat răspunsuri parţiale, uneori eronate, în raport cu scopul şi modalitatea de formulare a întrebărilor şi că nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, făcând confuzie între acestea. De asemenea, CSM a susţinut că Irimie nu întruneşte abilităţile necesare exercitării funcţiei de şef al DNA atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru a declarat vineri în cadrul audierilor din parlament că a fost nevoită să facă procedurile de selecție a noilor procurori șefi după regulile impuse de Comisia Europeană.

S-a convenit cu cei de la Bruxelles o procedură în care şi la MJ să existe o comisie şi astfel propunerile mele nu au fost în totalitate ale mele. Ministrul Justiției nu se află într-un spațiu vid. Dacă aș fi trăit într-un spațiu vid aș fi aplicat legea după buna mea credință și priceperea mea profesională. Statul român se află într-un proces de monitorizare, CE este aceea care analizează modalitățile în care se aplică legea în special în această materie atunci când la nivel politic se va stabili că procedura nu a dat rezultate. Și în opinia mea nici nu ar fi putut să dea rezultate din moment ce s-au înscris foarte puțini din sistem în primul periplu și după ce s-a întâmplat la CSM probabil că nu se vor mai înscrie nici pe atâți, deci ceea ce înseamnă că această procedură deresponsabilizează ministrul pentru că nu-i mai aparține lui decizia și răspunderea în aceste numiri”, a spus Pivniceru.

Mandatul lui Daniel Morar la şefia DNA a expirat în februarie, însă el a fost delegat să conducă în continuare instituţia, iar cel al Laurei Codruţa Kovesi ca procuror general al României a încetat la începutul lunii octombrie. Interimatul funcţiei de şef al Ministerului Public a fost asigurat de Daniel Morar iar în locul său la conducerea DNA a fost delegată Laura Oprean.