Breaking news

Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acordul de asociere cu UE

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, au semnat vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, Acordul de asociere la Uniunea Europeană.

ucraina - moldova - georgia - acord ueZi istorică la Bruxelles. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat, vineri, Acordul de asociere la Uniunea Europeană, în prezența liderilor celor 28 de state membre.

Semnarea acestui acord de asociere și liber schimb, reprezintă un prim pas spre integrarea celor trei țări în Uniunea Europeană.

Acordul de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost parafat la sfârșitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova și Georgia, prevăzută inițial pentru sfârșitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului președinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, și al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Numeroşi moldoveni trăiesc din banii pe care li-i trimit rudele lor aflate la muncă în UE.

Premierul Moldovei spune că noul acord european nu împiedică dezvoltarea celui cu CSI: Avem cu CSI un acord similar cu cel pe care îl vom semna mâine (n.r. — vineri) cu UE: un acord de liber schimb. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să schimbăm ceva. Pornim de la faptul că zona de liber schimb cu UE coincide în totalitate cu normele de comerț liber din cadrul CSI, având în vedere că aceste două elemente se bazează pe principiile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a cedat presiunii ruse în noiembrie, refuzând brusc să semneze acordul cu UE şi provocând actuala criză.

Însă UE şi Ucraina au semnat, în martie, partea politică a Acordului de Asociere. Aceasta angajează Kievul către o cooperare cu Bruxelles-ul în domeniile drepturile omului, securităţii şi controlului armamentului.

Acordul de Asociere integral al Ucrainei, care cuprinde numeroase prevederi în domeniul liberului schimb, este considerat cel mai important din perspectiva Bruxelles-ului. Acesta este un act politic şi este denunţat de Moscova ca un amestec în sfera sa de influenţă tradiţională.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a salutat “o zi istorică” pentru țara sa, sosind vineri la Bruxelles pentru a semna Acordul de Asociere cu liderii Uniunii Europene.

Este o zi istorică pentru țara mea, cea mai importantă după independență. Este rezultatul a șapte ani de muncă’, a mai declarat Poroșenko. ‘Acest acord oferă o nouă perspectivă țării mele și noi vom utiliza această oportunitate pentru modernizarea Ucrainei”, a spus Petro Poroșenko.

Guvernul prooccidental de la Tbilisi consideră Acordul de Asociere cu UE o cale de stimulare a economiei aflate în dificultate a ţării. Aproape o treime din schimburile comerciale georgiene au loc cu UE.

Georgia este importantă din punct de vedere strategic pentru Uniune, din cauza planurilor de creştere a importurilor în domeniul energetic din Azerbaidjan, vecinul caucazian al Georgiei şi din republici din Asia Centrală. O conductă-cheie traversează deja Georgia.

Petro Poroșenko semnează acordul din partea Ucrainei, Iurie Leancă pentru Republica Moldova și Georgia este reprezentată la Bruxelles de premierul Irakli Garibașvili.

Ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, salută semnarea acordului precizând: Am plăcerea să transmit cele mai sincere felicitări Guvernului Georgiei şi poporului georgian cu ocazia semnării Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb UE – Georgia, la 27 iunie 2014. Astfel, Uniunea Europeană recunoaşte alegerea neechivocă a Georgiei pentru democraţie, statul de drept şi valorile europene fundamentale şi se angajează într-o relaţie de parteneriat cu Georgia, în beneficiul întregii familii europene.  La rândul său, prin realizarea acestui pas, Georgia intră într-o nouă etapă calitativă a relaţiei de cooperare cu Uniunea Europeană, relaţie care aduce Georgiei responsabilităţi, drepturi şi oportunităţi sporite. Intrarea în vigoare a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb va aduce o îmbunătăţire imediată a condiţiilor pentru comerţul de bunuri şi servicii – inclusiv mediul de afaceri pentru firme – atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Georgia. România a fost, este şi rămâne un prieten sincer al Georgiei şi vom continua să susţinem Georgia pentru implementarea cu succes a tuturor prevederilor Agendei de Asociere. Totodată, vom continua să sprijinim consecvent aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale poporului georgian.

Acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte, reprezintă recunoaşterea traseului european asumat de Georgia şi va înlocui Acordul de Parteneriat şi Cooperare dintre Comunităţile Europene şi statele lor membre, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte, care a intrat în vigoare în luna iulie 1998. Textul agreat al acordului a fost parafat la 29 noiembrie 2013 cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Dispoziţiile acestui acord cadru sunt cele întâlnite şi în alte acorduri de asociere încheiate sau aflate în curs de negociere de Uniunea Europeană cu state terţe şi sunt structurate în mai multe titluri şi un preambul. Preambulul acestui acord statuează opţiunea europeană a Georgiei şi face trimitere la democraţie, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi a statului de drept, ca valori fundamentale pe care se bazează asocierea politică şi integrarea economică a Uniunii Europene cu Georgia. Acordul de asociere include şi o importantă componentă comercială (Acord de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător/ Deep and Comprehensive Free Trade Agreement  – DCFTA), care presupune nu doar liberalizarea schimburilor comerciale cu UE, ci şi alinierea Georgiei la reglementări şi standarde aplicate deja pe piaţa comună europeană.

Titlul I menţionează principiile generale ale cooperării dintre Părţi, Titlul II se referă la dialogul politic, reforme şi cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, Titlul III se referă la aspectele privind spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, Titlul IV stabileşte aspectele privind cooperarea comercială, Titlul V reglementează cooperarea economică, Titlul VI vizează alte tipuri de cooperare sectorială, Titlul VII se referă la asistenţa financiară, măsuri de combatere a fraudei şi de control, iar Titlul VIII la aspectele instituţionale, prevederi generale, finale şi tranzitorii.

Acordul de asociere reprezintă un salt calitativ incontestabil în raport cu cadrul ce guverna până acum relaţia Georgiei cu Uniunea. Acesta asigură intrarea într-o nouă logică a interacţiunii Georgiei cu Uniunea Europeană, fondată pe un cadru contractual modernizat, ce preia componente esenţiale ale acquis-ului comunitar şi care se bazează pe două elemente esenţiale: asocierea politică şi integrarea în piaţa unică europeană.

Acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte intră în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni care urmează datei de depunere a ultimului instrument de ratificare sau de aprobare. Totodată, art. 431 din Acord prevede aplicarea provizorie a dispoziţiilor acestuia: „Uniunea şi Georgia convin să aplice parţial şi cu titlu provizoriu prezentul acord, astfel cum specifică Uniunea şi cum se prevede la alineatul (4) din prezentul articol, precum şi în conformitate cu procedurile şi legislaţia lor internă, după caz”.

România a sprijinit constant încheierea Acordului de Asociere, pe durata întregului proces de negociere, inclusiv prin urgentarea procedurilor administrative în vederea semnării, prin demersuri succesive pentru asumarea la nivel european a unei date cât mai apropiate pentru semnarea integrală a Acordului de Asociere.

>