Breaking news

Moldova rămâne din nou fără premier. Ion Sturza a renunțat la formarea Guvernului

loading...

Premierul-desemnat Ion Sturza a anunțat că renunţă la sarcina formării Guvernului Republicii Moldova din cauza lipsei susținerii partidelor politice de la Chișinău.

ion sturzaParlamentul Republicii Moldova nu îl vrea pe Ion Stursa prim ministru. Miliardarul moldovean a anunțat că își depune mandatul.

Am văzut în direct cine şi ce poziţie are vizavi de un proces privind votarea unui guvern proeuropean. Lipsa de cvorum nu ne-a permis să prezentăm programul de guvernare. Prin acest exerciţiu, mandatul meu a fost finalizat”, a declarat Ion Sturza.

Şedinţa specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru votul în cazul Guvernului premierului Ion Sturza a fost suspendată, din cauza lipsei cvorumului. Parlamentul de la Chişinău urma să acorde luni votul în cazul Cabinetului propus de premierul Ion Sturza. La şedinţa specială au venit doar 47 de parlamentari din totalul de 101.

Voi avea acum o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti unde, simbolic spus, voi preda mandatul. Eu am mizat că va fi cvorum. Am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile. Vă promit că discursul meu care urma să fie spus în Parlament va fi public. Voi continua să colaborez cu societatea civilă şi mass-media în aceeaşi formulă de maximă deschidere. Astăzi am fost surprins să-l văd pe domnul Marian Lupu în sală. Absenţa unor deputaţi din Partidul Democrat a fost regizată. Am o întâlnire cu domnul preşedinte, după care îmi voi continua viaţa de cetăţean. De la tribuna centrală a Parlamentului astăzi, cobor în stradă“, a declarat Sturza.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea guvernului propus de acesta.

În cazul în care și a doua nominalizare a lui Timofti eșuează, președintele este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>