Breaking news

Moldova are un nou Guvern. Chiril Gaburici este noul premier de la Chișinău

Chiril Gaburici, fost director al Moldcell și Azercell, a devenit miercuri, noul prim ministru al Republicii Moldova. Noul cabinet a primit votul de învestitură în Parlamentul de la Chișinău.

Chiril Gaburici - prim ministru republica moldovaChiril Gaburici, în vârstă de 39 de ani, devine astfel cel mai tânăr prim ministru din istoria Republicii Moldova. PD, PLDM și PCRM au votat pentru învestirea noului Guvern, la șase zile după ce Executivul propus de Iurie Leancă nu a primit voturile necesare.

Noul Guvern va avea 15 ministere și doi viceprim-miniștri. Stephane Christophe Bride va conduce Ministerul Economiei și va ocupa și funcția de vicepremier.

Natalia Gherman a rămas ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar va ocupa și funcția de vicepremier în noul cabinet.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va fi condus de Vasile Bîtcă, iar Ministerul Tineretului și Sportului — de Serghei Afanasenco. Ruxanda Glavan va ocupa funcția de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ministru al Sănătății a devenit Mircea Buga, iar al Mediului — Sergiu Palihovici. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va fi condus de Ion Sula, Ministerul Afacerilor Interne — de Oleg Balan, iar cel al Apărării — de Viorel Cibotaru. În fruntea Ministerului Justiției va veni Vladimir Grosu.

Șase miniștri din Guvernul Leancă și-au păstrat fotoliile. Aceștia sunt Monica Babuc, la Ministerul Culturii, Pavel Filip, la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, și Vasile Botnari, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Natalia Anatol Arapu va exercita în continuare funcția de ministru al finanțelor. Și Maia Sandu și-a păstrat portofoliul de la Ministerul Educației. Vicepremier pentru Reintegrare este Victor Osipov.

 La aflarea veștii că noul Guvern a fost investit cu voturile comuniștilor lui Voronin, fostul premier, Iurie Leancă a spus că: E o zi care înseamnă un pas înapoi pentru parcursul european. Trei partide pro-europene au câștigat majoritatea în Parlament și două luni și jumătate au pus la încercare răbdarea oamenilor. Situația financiară s-a deteriorat, la fel și situația regională. Azi avem guvern minoritar pentru că nu s-a dorit unul majoritar. Este un guvern construit cu Partidul Comuniștilor. Nimic nu va fi votat fără PCRM, iar PD și PLDM va trebui să negocieze fiecare pas cu comuniștii. Este ziua în care Voronin umilește partidul din care fac parte, un partid născut din lupta anti-comunistă. Voronin conduce azi parada în R. Moldova. În noiembrie mulți cetățeni m-au sfătuit să părăsesc partidul. Am decis atunci să nu trădez partidul din care fac parte. Nu am trădat nici azi cetățenii și valorile PLDM, deci nu am votat alături de PCRM pentru un guvern minoritar. Teamă îmi e că astăzi țara își pierde credibilitatea acasă și în afara ei. Sper că noul guvern să mențină R. Moldova pe un trend ascendent și să stabilizeze întâi și întîi piața valutară.

>