Breaking news

Mituri despre măselele de minte și când este bine să fie extrase

Molarii de minte reprezintă cei mai problematici dinți ai omului. Foarte puțini sunt oamenii care își păstrează măselele de minte de-a lungul vieții sau care nu au nevoie de intervenții asupra lor. În trecut, în evoluția omului, molarii de minte erau folosiți pentru a sparge și mesteca alimente foarte dure. Cu timpul, pe măsură ce alimentația omului s-a schimbat, molarii de minte și-au pierdut utilitatea, iar în cazul unor oameni, aceștia nu mai cresc. 

Fiind ultimii dinți care apar, de cele mai multe ori, aceștia nu au loc să erupă corect și apar numeroase probleme. În unele cazuri, chiar rămân blocați în osul alveolar (molari de minte incluși). La persoanele la care totuși erup, igienizarea acestora este foarte dificilă, deoarece spațiul rămas în spatele lor este atât de îngust încât numai medicul stomatolog poate interveni. Astfel, apar carii și inflamația gingiei și de cele mai multe ori, se recomandă scoaterea acestor măsele, pentru a nu provoca neplăceri și mai mari. 

În jurul molarilor de minte s-au țesut numeroase mituri, iar în cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre acestea, iar în final îți vom spune de ce este recomandată extragerea acestor măsele. 

  • Dacă nu creează probleme, nu trebuie îndepărtate: acest lucru poate fi decis doar de către medicul stomatolog, în funcție de cât de bine se poate face igienizarea zonei. Dacă se constată tartru și inflamația gingiei, în timp acest lucru poate duce la boala parodontală și pot fi afectați și dinții de lângă. 
  • Dacă dinții au fost înghesuiți de molarii de minte, după extragerea acestora vor reveni la normal: este o afirmație falsă, deoarece doar un aparat dentar are puterea de a alinia dinții. Doar pentru că s-a eliberat spațiu pe maxilar sau mandibulă, nu înseamnă că dinții vor migra și astfel nu vor mai sta înghesuiți. 
  • Se vor leza nervii mandibulari/maxilari în timpul extragerii: este un mit ce are totuși un sâmbure de adevăr. Uneori, maselele de minte au rădăcina extrem de aproape de nerv și pentru a evita situația în care acesta este lezat, este nevoie ca extracția să se realizeze numai după ce s-a efectuat o tomografie dentară pentru a vedea exact cum pot fi evitate problemele. Un medic specialist de la o clinica stomatologica de încredere, cum este și Smile Ambassador, va ști exact ce să facă. 
  • Se va schimba structura feței: în mod normal, dacă golul rămas în urma unei extracții nu este umplut cu un implant într-un timp rezonabil, va începe procesul de resorbție osoasă și astfel va fi afectată structura feței. Singura excepție este reprezentată de extragerea măselelor de minte, datorită poziției acestora. 

Despre necesitatea extragerii molarilor de minte, cel mai bine discuți cu un medic specialist. În cazul în care nu știi la cine să apelezi, îți recomandăm Smile Ambassador. Ca o concluzie, putem spune că molarii de minte se recomandă a fi extrași când igienizarea corectă este imposibilă, când deja există carii, dacă sunt incluși și dacă afectează dinții alăturați. 

Dacă vrei să afli în ce stare se află molarii tăi de minte și dacă trebuie îndepărtați, cel mai bine este să te programezi la Smile Ambassador! 

>