Breaking news

Mircea Geaonă face lobby în SUA pentru eliminarea vizelor pentru români

În cadrul vizitei din SUA, Mircea Geoană a discutat cu SubSecretarul de Stat Ellen Tauscher despre contribuţia pe care România o poate aduce în democratizarea şi dezvoltarea Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu Extins dar și despre eliminarea vizelor pentru români.

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut, în cadrul vizitei pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii, o întrevedere cu Ellen Tauscher, SubSecretar de Stat pentru Controlul Armamentelor și Securitate Internațională.

Cu această ocazie, Mircea Geoană reluat apelul pentru a introducerea României în cadrul Programului Visa Waiver, ceea ce ar permite cetățenilor români să călătoreacsă în Statele Unite fără să aibă nevoie de viză, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile. În plus, Mircea Geoană a solicitat sprijinul Departamentului de Stat pentru aderarea României la OECD şi a reiterat necesitatea ca România să ratifice convenţia anti-corupţie a OECD.

Mircea Geoană l-a asigurat pe SubSecretarul de Stat de faptul că va milita ca Senatul României, forul decizional în chestiuni de politică externă și de securitate, să ratifice cu celeritate Acordul privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă pe teritoriul României.

Mircea Geoană i-a înmânat SubSecretarului de Stat pentru Controlul Armamentelor și Securitate Internațională contribuția României la implementarea conceptului 3D – “Diplomacy, Development, Defense”, pentru țările Africii de Nord și Orientului Mijlociu Extins.  Această contribuţie s-a bucurat de un mare interes din partea reprezentantului Departamentului de Stat.

Documentul pe care Președintele Senatului l-a prezentat lui Ellen Tauscher conține și un inventar al capabilităților pe care România le poate oferi în cadrul implementării conceptului 3D. Potrivit acestui material, România are câteva avantaje competitive în fiecare din domeniile cheie de acţiune: în domeniul Militar -România are o experienţă solidă dobândită în urma participării la misiuni internaţionale civile şi militare; în domeniul diplomaţiei  – România are relaţii bune  în mod tradiţional cu ţările Africii de Nord şi ale Orientului Mijlociu Extins, precum şi o solidă infrastructură diplomatică; în domeniul Dezvoltării – România are o bază largă de experţi ce pot fi angajaţi în cadrul unor misiuni viitoare şi are o experienţă largă în ceea ce priveşte procesul de democratizare, reformă şi tranziţie spre un regim democratic.

De asemenea, Mircea Geoană a evocat posibilitatea organizării la Bucureşti a unei reuniuni a Aspen Strategy Group în 2012, pe tema Noului Drum al Mătăsii şi a rolului pe care România îl poate juca în stabilizarea coridorului mijlociul între Mediterană şi Asia.

În plus, Mircea Geoană și Ellen Tauscher au discutat și despre oportunitatea organizării, la București, cu sprijinul NATO și al Departamentul de Stat al SUA, a unei conferințe pe teme de securitate, înaintea Summitului NATO de la Chicago din 2012. Conferinţa s-ar putea axa în jurul unor teme importante precum rolul societăţilor virtuale şi al comunităţilor în asigurarea pe termen lung a stabilităţii şi securităţii noilor democraţii din regiunea Africii de Nord şi Orientului Mijlociu Extins, precum şi identificarea modalităţilor practice pentru a realiza un transfer de cunoştiinţe în ceea ce priveşte controlul democratic al forţelor armate pentru democraţiile emergente.