Breaking news

Mircea Dinescu găteşte vită românească pentru Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu, care a devenit ”celebru” grație celui mai scurt mandat de primi ministru din istoria României, dar și pentru faptul că a mâncat vită kobe din banii de protocol, face Politică şi delicateţuri cu Mircea Dinescu la TVR 1.

mru la politica si delicateturiInvitatul lui Mircea Dinescu din ediţia de duminică a emisiunii Politică şi delicateţuri este Mihai Răzvan Ungureanu, „un distins intelectual cu o biografie romanţată şi care a fost prim-ministru, ministru de externe, secretat de stat, şef al SIE, politician şi şef de partid”, după cum îl prezintă poetul. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită, la fel ca în fiecare duminică, de la ora 14.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, precum şi online, pe TVR+.

Ungureanu trece pragul restaurantului Lacrimi şi Sfinţi, fiind aşteptat de un Dinescu pus pe şotii, care a hotărât să îi gătească vită românească. Amuzat, MRU declară că „meniul pe care l-a ales Dinescu este de un umor deloc subtil la adresa celebrei vite Kobe, cu atât mai simpatic cu cât împreună am râs despre asta”, iar Dinescu se dezvinovăţeşte, şugubăţ, spunând: „Eu am vrut să reabilitez ideea de văcuţă românească”.

Poetul însoţeşte friptura de văcuţă cu o garnitură care îl uimeşte pe invitatul său – o vânătă coaptă, înghesuită între două felii de pâine înmuiate în ou, toate stropite cu zeamă de lămâie şi de portocală. Apoi, Mircea Dinescu pregăteşte macaroanele copilăriei sale, un fel comun de mâncare, dar pregătit într-un mod inedit, rezultatul fiind „o turtiţă” crocantă şi delicioasă.

De la o masă cu asemenea bucate nu puteau lipsi două soiuri de vin, muzica lăutărească a Tarafului Trei Tăciuni, condus de George Strugurel, mediu propice pentru gazdă şi invitat să stea la o şuetă despre politică, spionaj, istorie şi servicii secrete.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a născut pe 22 septembrie 1968 la Iaşi, a terminat şef de promoţie liceul de matematică-fizică Costache Negruzzi din oraşul natal şi a urmat Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza”. În 1993 a susţinut masteratul în Studii Ebraice la Centrul Oxford pentru Studii Ebraice din cadrul colegiului St. Cross al Universităţii Oxford, iar în 2004 a obţinut un doctorat în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. Ioan Cuza” din Iaşi. A desfăşurat o intensă activitate didactică şi ştiinţifică, susţinând cursuri la diverse instituţii de învăţământ superior din ţară şi de peste hotare.

În perioada decembrie 2004-martie 2007 a fost Ministrul Afacerilor Externe, din 2007 până în 2012 ocupă funcţia de Director al Serviciului de Informaţii Externe, iar în perioada februarie-mai 2012 a fost Prim-Ministru al Guvernului României. Are o activitate publicistică intensă, până în prezent a publicat peste 80 de articole ştiinţifice şi 4 cărţi.