Breaking news

Mircea Diaconu și-a dat demisia din funcția de senator

Mircea Diaconu și-a anunțat miercuri demisia din funcția de senator, ca urmare a decizie Înaltei Curți privind incompatibilitatea dar și a hotărârii Curții Constituționale.

Marți, Senatul României a luat act de hotărârea CCR privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, dar fără să supună la vot vacantarea postului, din lipsă de cvorum.

Azi, Mircea Diaconu a decis să renunțe singur la mandat și a anunțat Senatul României că demisionează din funcție.

Vă informăm că în cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator în circumscripţia electorală numărul 3 din judeţul Argeş, colegiul uninominal numărul 1, şi-a înaintat demisia la cabinetul Preşedintelui Senatului României. Va reamintim că marţi, 4 decembrie 2012, Biroul Permanent al Senatului a hotărât convocarea unei şedinţe de plen pentru a se lua act de decizia Curţii Constituţionale cu privire la încetarea calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu şi pentru a se declara vacant postul de senator”, se arată în comunicatul de presă al Senatului României.

Marți, în plenul senatului României s-a citit decizia prin care se ia act de hotărârea CCR prin care mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a încetat ca urmare a deciziei din luna iunie 2012, a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe 21 noiembrie, în urma sesizării CSM, cu privire la refuzul Senatului de a pune în aplicare hotărârea definitivă a Înaltei Curți în cazul lui Mirceaa Diaconu, CCR a decis că mandatul liberalului trebuie să înceteze.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi, Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, se arată în decizia CCR.

Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte, pe 19 iunie 2012, ca urmare a sesizîării făcute de ANI, întrucât acesta a deținut timp d etrei ani și funcția de director al Teatrului Notarra cât și pe cea de senator.

>