Breaking news

Mircea Băsescu a scăpat de arestul la domiciliu

loading...

Tribunalul Constanța a decis joi, ca fratele fostului Președinte al României, Mircea Băsescu, să fie plasat sub control judiciar. Astfel că Mircea Băsescu scapă de arestul la domiciliu. Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul lui Marian Căpățână. Decizia nu este însă definitivă, ea poate fi atacată cu recurs de DNA la Curtea de Apel Constanța.

mircea basescu arestatDupă șapte luni de stat în arest la domiciliu, Mircea Băsescu, grație CCR care a declarat neconstituțională măsura, a fost plasat sub control judiciar.

Tribunalul Constanța a decis joi ca și Marian Căpățână, anchetat penal în dosarul de luare de mită de la familia Anghel, să fie plasat sub control judiciar.

Decizia de azi poate fi atacată cu recurs în 48 de ore de către procurorul DNA. Decizia de azi vine la o zi după ce fiul său, Dragoș Băsescu a fost plasat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de DNA de trafic de influență, întrucât ar fi cerut unui om de afaceri, un milion de euro ca să-i rezolve un dosar de la DIICOT.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost plasați în arest la domiciliu pe 26 noiembrie 2014, după ce pe 20 iunie 2014 fuseseră arestați preventiv.

Marian Căpățână a început să vorbească în fața judecătorului. Declarațiile făcute de Marian Căpățână aruncă în aer familia Băsescu.

Adevărata sumă de bani plătită de familia lui Sandu Anghel, către Mircea Băsescu, pentru a-l elibera din închisoare pe interlop, sare de un milion de euro.

Președintele României, Traian Băsescu era la curent cu ceea ce făcea fratele său și chiar se sfătuia cu acesta, cum  să procedeze.

Marian Căpățână a declarat în sala de judecată că a primit suma de 100.000 euro de la familia lui Bercea Mondial, dar că nu şi-a însuşit banii. Căpăţână susţine că i-a dat toţi banii lui Mircea Băsescu.

”Eu recunosc fapta, dar suma care a fost primită de mine de la Anghel Florin a fost remisă în totalitate către domnul Mircea Băsescu. Este vorba despre 100.000 de euro. Rolul meu în această combinaţie infectă este numai acela de a fi cărăuşul unei sume de bani. (…) Vreau să fiu judecat în proporţie cu gravitatea şi aportul pe care l-am avut în comiterea acestui fapt”, a declarat Marian Căpățână în fața judecătorului.

Și asta în condițiile în care în rechizitoriul DNA scria că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru intermedierea tranzacţiei între Mircea Băsescu şi Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Pus în faţa acestei declaraţii, fratele preşedintelui s-a declarat bulversat.

Mircea Băsescu le-a spus judecătorilor că a primit un sac de bani, însă nu ar fi fost vorba despre o şpagă pentru el:Căpăţână mi-a spus că a luat o dată 250.000 de euro, altă dată 300.000 de euro, pentru a fi folosiţi la SC Aversa. În 20.02.2012 Căpăţână a venit la mine în birou. Avea asupra lui o pungă de plastic roşie în care mi-a spus că are 300.000 de dolari. Avea o dimensiune apreciabilă, de 40 pe 30 de centimetri. Poate fi numită sac de bani. Mi-a pus practic în braţe acea sacoşă de bani şi a spus că trebuie să vină familia Anghel după ea. Au vorbit despre 250.000 de euro, 600.000 de euro, 100.000 de euro. Nu au spus o sumă de bani certă. Au spus că îi dau foc casei lui Căpăţână, că îl taie. Am spus familiei Anghel că o să vorbesc cu el să le dea banii înapoi, i-am spus şi lui să restituie banii.

Marian Căpățână a spus că a fost de față când Mircea Băsescu i-a spus lui Florin Anghel, fiul lui Bercea: După condamnarea lui Bercea, Florin a început să aibă o atitudine ostilă şi să îi reproşeze lui Mircea că nu l-a ajutat pe tatăl lui. Mircea Băsescu i-a zis: băi băiatule, să ştii că eu am făcut tot ce am putut, dar chiar dacă se va rezolva sau nu se va rezolva, banii nu îi mai vezi.

Marian Căîpățână a mai spus judecătorului că Mircea Băsescu s-a consultat cu fratele său, Traian Băsescu, care l-a sfătuit să facă flagrantul în urma căruia au fost reținuți ginerele lui Bercea, dar și fiica acestuia, Izaura Anghel, în momentul în care aceștia fuseseră chemați de Mircea Băsescu să le restituie o parte din banii datorați. Traian Băsescu l-a sfătuit pe fratele său să facă flagrantul cu DNA, după ce îi arătase filmulețele realizate de Florin Anghel, în timp ce Mircea Băsescu lua banii. Filmulețe în baza cărora, Mircea Băsescu a fost arestat preventiv.

Marian Căpăţână a spus că el a fost doar intermediar și că nu a oprit banii primiți de la familia lui Sandu Anghel, ci i-a dat pe toți lui Mircea Băsescu.

Căpățână a mai spus judecătorului că pe 9 iunie, după flagrant, că Mircea Băsescu a trimis o tranșă de bani către familia lui Bercea, și că i-a spus că vor fi ajutați de cineva de la București și că să stea liniștit că nu vor fi arestați.

Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pe 20 iunie, în baza unei decizii a Tribunalului București, după ce pe 18 iunie, Antena 3 difuza înregistrăile cu fratele președintelui Băsescu, în timp ce recunoștea că lua bani de la familia lui Bercea Mondial.

În timp ce Mircea Băsescu este eliberat din închisoare, ginerele lui Bercea, rămâne după gratii deși i-a fost înscenat un flagrant de fratele Președintelui, în momentul în care a fost chemat de acesta să-i restituie banii.

Grație deciziei CCR, privind neconstituționalitatea arestului la domiciliu, Elena Udrea și Alina Bica au scăpat și ele de această măsură și au fost plasate sub control judiciar.

loading...