Breaking news

Mioara Dumitrescu a murit la o zi după ce i se aprobase medicamentul anticancer

loading...

Mioara Dumitrescu, femeia de 49 de ani din Turnu-Măgurele, bolnavă de cancer, care a cerut statului român să o eutanasieze pentru că nu primea dreptul de a beneficia de tratament cu Avastin, a decedat.

mioara dumitrescuMioara Dumitrescu s-a luptat în ultimele sale luni de viață, prin instanțe ca să își primească dreptul la viață. Când a învins sistemul și a obținut aprobarea pentru medicamentul care-i putea prelungi viața, femeia și-a dat sfântul duh, întrucât aprobarea a venit prea târziu.

Ironia sorții face ca moartea femeii să vină la doar o zi după ce Casa de Sănătate i-a aprobat decontarea tratamentului cu Avastin.

Mioara Dumitrescu a început lupta cu CNAS în decembrie 2012, când şi-a depus dosarul să obţină medicamentul pentru cancer, prin Casa Judeţeană de Asigurare de Sănătate.

CNAS nu i-a putut oferi tratamentul adecvat, deşi femeia obţinuse acest drept în urma unei hotărâri judecătoreşti.

Pentru că CNAS a amânat atât de mult decontarea tratamentului, Mioara Dumitrescu, ajunsă la capătul puterii, femeia a trimis o scrisoare disperată autorităţilor, în care a cerut eutanasierea.

Rog pe această cale să-mi fie aprobată legal această cerere de eutanasiere, şi nu murdar şi nedemn, cum sunt îndreptăţită să cred că se încearcă de 3 luni, de când am avut intenţia de a-mi apăra dreptul la viaţă – pe calea justiţiei. Ştiu că sunt o povară pentru dumneavoastră.Va consider direct răspunzători, pentru probabil iminenta mea MOARTE….Să nu-mi aduceți nici o floare, ar fi prea târziu pentru dumneavoastră. ”, afirma Mioara Dumitrescu în scrisoarea adresată CNAS.

Dupa scrisoarea dramatica, trimisa Ministerului Sanatatii, Mioara Dumitrescu a primit dreptul de a urma tratamentul cu produsul Avastin abia pe 12 iunie 2013.

În şedinţa Comisie de Experţi la nivelul CNAS pentru implementarea Programului Naţional de Oncologie de azi, 12.06.2013, s-a reanalizat dosarul pacientei Mioara Dumitrescu, conform procedurilor în vigoare şi conform documentelor medicale ataşate, referat medic curant/medic coordonator judeţean, constatându-se că pacienta nu a prezentat toxicităţi notabile datorate tratamentului cu Avastin (conform referatului medicului curant), iar din punct de vedere imagistic, s-a constat că boala este staţionară. Din aceste motive, Comisia recomandă punerea în aplicare a Sentinţei civile nr. 847/27.02.2013, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia VII-a contencios, administrativ şi fiscal privind aprobarea continuării tratamentului cu Avastin, pentru perioada iulie-august-septembrie 2013”, se arată în comunicatul de presă al CNAS din 12 iunie 2013.

La o zi după aprobarea decontării medicamentului, femeia a decedat. Tumoarea cerebrală i-a luat viața.

loading...