Breaking news

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, audiat la DNA în dosarul lui Silvian Ciupercă

Ministru Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost audiat miercuri la DNA București, în calitate de martor în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă. Tot miercuri, a fost audiat în același dosar și fostul Ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu.

nicolae banicioiu - dnaNicolae Bănicioiu, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie de martor în dosarul de corupţie al lui Silvian Ciupercă, în care a arătat care au fost rezultatele controlului făcut de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Întrebat de jurnaliștii aflați în fața sediului DNA, care sunt rezultatele acelui control, ministrul Nicolae Bănicioiu nu a dorit să prezinte detalii, dar a precizat că el nu are „nicio treabă” în cazul dosarul lui Ciupercă.

Tot miercuri, în acelaşi dosar a fost audiat ca martor la DNA şi fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Întrebat de presă care au fost concluziile acelui control, Nicolăescu a spus că nu cunoaşte ce conţine raportul, întrucât rezultatele verificărilor au venit după ce el nu mai era în funcţia de ministru al Sănătăţii.

Întrebat dacă au fost respectate toate procedurile de lucru în cadrul acelui control, Nicolăescu a arătat că, din informaţiile sale, controlul a urmat toţi paşii prevăzuţi de regulamente, dar, din păcate, el nu a mai ajuns să afle rezultatul.

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv în 12 februarie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia. Tot atunci a fost arestat şi directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din Consiliul Judeţean Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vîlcan, acuzat de DNA de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Silvian Ciupercă este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 10 februarie, faţă de Liviu Gabriel Mușat, preşedinte al ADR Sud Muntenia, şi Mariana Vişan, director adjunct în aceeaşi instituţie – ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, Marius Dragoş Constantinescu – pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi deturnarea licitaţiilor publice, şi Corina Elena Trandafir, beneficiar şi consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, depuse la ADR Sud Muntenia – pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achiziţionarea unor bunuri, executarea unor servicii şi executarea unor lucrări, obţinând pe nedrept fonduri europene, precum şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al filialei PSD Ialomiţa pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, l-ar fi determinat pe şefului echipei de control de la Ministerul Sănătăţii, Mihai Ionescu, să întocmească un raport neconform realităţii. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, „aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice.