Breaking news

Ministrul Attila Korodi a lansat proiectul ”ECOBANCA – Banca ta de reciclare”

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a lansat marți, 03 iunie 2014, cea de-a doua ediție a proiectului ECOBANCA – Banca ta de reciclare, program de stimulare a colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a celor de baterii și acumulatori (DBA).

ecobancaProiectul are ca obiective principale promovarea unei atitudine responsabile față de mediu în rândul locuitorilor Capitalei, precum și creșterea cantităților de deșeuri de echipamente electrice și electronice și deșeuri de baterii și acumulatori colectate efectiv de la populație.

”În primul meu mandat ca ministru al Mediului am gândit campania Marea Debarasare, care s-a bucurat de un real succes. Cred că autoritățile locale sunt cele care trebuie să preia acest concept, să îl îmbunătățească, să îl adapteze particularităților locale și să îl introducă în cotidian. Campania ECOBANCA vine în completarea programului inițial, prin implementarea unei platforme de puncte de colectare mobile. Acestea au ca scop suplinirea lipsei punctelor de colectare municipale și preluarea cu titlu gratuit, în conformitate cu prevederile legale, a tuturor deșeurilor de tip DEEE și DBA generate de către populație”, a spus ministrul Attila Korodi.

ECOBANCA – Banca ta de reciclare este desfășurat de Asociația Environ în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Primăria Municipiului București și reprezintă prima rețea de puncte mobile de colectare a deșeurilor electrice și de baterii, dotate cu cea mai avansată tehnică de individualizare a deșeurilor predate, care garantează trasabilitatea acestora până la momentul reciclării.

Începând de miercuri, 04 iunie 2014, cele șase puncte mobile de colectare ECOBANCA vor fi amplasate pe perioada desfășurării campaniei, respectiv 5 iunie – 15 septembrie 2014, în locații agreate cu Primăria Municipiului București în baza Protocolului de colaborare încheiat cu Asociația Environ, și care vor fi comunicate pe pagina oficiala www.ecobanca.ro.

Odată cu lansarea ECOBANCA, Attila Korodi a declarat luna IUNIE ca luna deșeurilor reciclabile: Am decis că pentru noi, pentru Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, luna iunie este LUNA DEȘEURILOR. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că toate eforturile noastre sunt direcționate către acest sector, bineînțeles fără a le neglija pe celelalte. Vorbim, în primul rând, despre reglementări clare în domeniu pe care avem de gând să le finalizăm luna aceasta, în domenii precum: ambalajele și deșeurile din ambalaje, vehiculele scoase din uz, deșeurile de echipamente electrice și electronice, precum și deșeurile din construcții. Noua directivă europeană ne obligă să avem reglementări cât mai clare în aceste direcții. Eu cred că, dacă ne vom face bine treaba, industria deșeurilor din România are capacitatea să urmeze un trend ascendent și chiar să devină un important generator de locuri de muncă. În acest sens, vom demara luna aceasta ample discuții și dezbateri cu toți jucătorii din piață, cu autoritățile locale, precum și cu colegii parlamentari.

Programul ECOBANCA se adresează tuturor persoanelor fizice din Municipiul București și Județul Ilfov, iar participarea în campanie presupune predarea gratuită a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a celor de baterii și acumulatori către Asociația Environ, la unul din punctele mobile de colectare sau prin solicitare telefonică în cazul echipamentelor de mari dimensiuni (care depășesc 20 kg), și acumularea de puncte pe Cardul ECOBANCA.

Punctele se acordă conform Regulamentului, în funcție de tipul deșeului, și pot fi folosite la finalul campaniei pentru alegerea unui premiu din cele șase categorii puse în joc. Participanții pot verifica numărul de puncte acumulate accesând aplicația online pe baza datelor personale și a codului de Card ECOBANCA.

Prima ediție a campaniei ECOBANCA s-a desfășurat în perioada 01 iunie – 18 septembrie 2013 și a avut ca rezultat colectarea, la punctele mobile amplasate în zone diferite ale orașului, a aproximativ 12 tone DEEE și DBA de la peste 1000 de participanți.

>