Breaking news

Ministrul Fuia laudă cooperativizarea lui Nicolae Ceauşescu

Ministrul Agriculturii Stelian Fuia, a spus că Ceauşescu nu a fost tâmpit susţinând cooperativizarea.

Potrivit declaraţiilor Ministrului Fuia, asocierea agricultorilor în cooperative ar aduce în agricultură o parte dintre românii plecaţi la muncă în străinătate, spunând că Ceauşescu a gândit bine asocierea prin cooperativizare.

După 20 de ani de fărâmiţare a patrimoniului agricol, trebuie să vedem că Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă şi că fără asociere irosim potenţial agricol. Fără asocierea fermierilor nu putem spera la performanţă în agricultură„, a declarat Ministrul Agriculturii Stelian Fuia, pentru agenţia Mediafax.

Pentru a reduce fărâmiţarea parcelelor de teren, Fuia a bătut palma cu nemţii pentru demararea unui proiect ce prevede asocierea fermerilor în cooperative.

Asta este risipa prin fărâmiţare. Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemţesc de asociere a micilor fermieri în cooperative, pe care să-l implementam din acest an în 2-3 judeţe şi unde colegii nemţi, care la rândul lor au o mare experienţă pe asociere, s-au oferit să ne ajute cu know-how”, a mai spus Fuia.

Proiectul presupune un plan de promovare a asocierii. Avantajele sunt, potrivit lui Fuia, reducerea costurilor de producţie, creşterea şanselor pentru contractarea unui credit bancar şi pentru a obţine finanţare nerambursabilă din fonduri europene, creşterea competivităţii prin acces mai uşor la tehnologie şi îmbunătăţirea comunicării între fermieri.Ministrul Fia este de părere că, pentru a fructifica potenţialul, România trebuie să se rupă de agricultura de subzistenţă şi să treacă la agricultura de mare productivitate.