Breaking news

Ministerul Transporturilor prelungește termenul de plată al banilor pentru CFR. Băsescu amenință cu DNA

loading...

Comisia de privatizare a CFR Marfă analizează amânarea termenului de finalizare a procedurii, prin amânarea termenului de plată până pe 20 decembrie 2013.

basescu - ponta - cfr marfaGuvernul Ponta trage de timp ca să nu primească banii de la GFR, pentru privatizarea CFR Marfă. Favorizându-l în acest fel pe Gruia Stoica, care are astfel timp să facă rost de bani. La auzul veștii, Băsescu a luat foc și a spus că este posibil ca DNA să intre pe fir.

La modul cum se derulează privatizarea CFR Marfă poate ajunge cu uşurinţă la concluzia că această privatizare va face, mai devreme sau mai târziu, obiectul unei anchete a DNA-ului. Este o privatizare în care s-au schimbat condiţiile de licitaţie după ce a rămas o anume firmă, este o privatizare în care termenele nu au fost respectate sau au fost profund întârziate pentru a crea condiţii mai favorabile companiei declarate câştigătoare, este o licitaţie, un câştigător de licitaţie pentru care acum se fac eforturi pentru a se prelungi din nou termenele la care să facă plata. Eu doar spun preventiv, nu mai continuaţi modificarea condiţiilor în care să se facă plata la CFR, pentru că nu există nicio justificare în raport cu ce va spune Consiliul Concurenţei.Plata avansului s-a făcut conform datelor publice pe data de 3 octombrie, deci pe 3 noiembrie trebuie plătită întreaga sumă. Nu aş vrea să mi se spună peste vreo 2-3 ani că ori eu am lăsat de pe acum, prin testament post-prezidenţial, luaţi-i pe cei care au condus privatizarea CFR Marfă sau să dea vina pe viitorul preşedinte că uite din cauza viitorului preşedinte ne-a luat DNA. Nu, băieţi, dacă o să vă ia, o să vă ia exact pe ce aţi făcut până acum în procesul de privatizare al CFR Marfă”, a declarat Traian Băsescu, luni, într-o conferință de presă la Cotroceni.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că reprezentanţii comisiei de privatizare au solicitat date estimative privind finalizarea analizei tranzacţiei de preluare a CFR Marfă de către Grup Feroviar Român (GFR).

Le-am spus termenele legale. O analiză obişnuită durează maxim 45 de zile dacă notificarea este completă. Dacă este o analiză mai complicată, care necesită o procedură numită investigaţie, atunci durează maxim 5 luni”, a arătat Chiriţoiu.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce a solicitat GFR unele completări cu termen de primire în 20 de zile, iar din experienţa Consiliului, după ce notificarea este completă, o analiză durează circa o lună.

Săptămâna trecută, GFR a depus la Consiliul Concurenţei notificarea privind achiziţia a 51% din CFR Marfă. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate în tranzacţie şi piaţa de profil.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind această tranzacţie.

loading...