Breaking news

Ministerul Justiției acuză DNA de gravă imixtiune în activitatea executivă

loading...

Ministerul Justiției reacționează după ce DNA a deschis dosar penal pentru că a fost emisă o ordonanță de urgență privind modificarea codului penal. Ministerul Justiției acuză DNA de gravă imixtiune în activitatea ministerului și că afectează echilibrul puterilor constituționale.

dnaMinisterul Justiției precizează faptul că a primit miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere.

În cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție — de a transmite, până la data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României pentru grațierea unor pedepse”, se arată într-un comunicat al MJ transmis joi AGERPRES.

Prin aceeași adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor — rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne — scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare în cazul persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte.

“Față de acest demers, Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale“, declară Ministerul Justiției.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi dimineața că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

“Există o anchetă a DNA și pentru mai multe date vă rog să consultați Biroul de presă al DNA. Adică să fie niște date concrete, să nu vă spun niște lucruri care nu sunt riguros exacte. (…) Există un dosar pe rolul DNA care are o anumită legătură“, a spus Augustin Lazăr.

loading...