Breaking news

Ministerul Inanţelor demontează un fake news cu privire la dobânda împrumuturilor

Ministerul Finanţelor Pulice spune că România se împrumută la o dobândă tot mai mică, demontând astfel informaţiile false vehiculate în mass media.

Contrar știrilor false promovate neprofesionist de către unii reprezentanți ai mass-media, dobânda medie de 4,06%, obținută de specialiștii MFP la licitația din 9 septembrie a.c., a fost mai mică decât restul cotațiilor din piața secundară.  Rezultatul licitației prospectului de emisiune aferent lunii septembrie, în care Ministerul Finanțelor Publice a adjudecat oferte în valoare de 695 mil. lei, în condițiile unei cereri totale de 1,243 mil. lei, este publicat și poate fi consultat accesând adresa: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/emisiuni/comof_09092019.pdf. Necesarul brut de finanțare pentru 2019, la nivel guvernamental, este de aproximativ 72 mld. lei, din care deficit bugetar de cca. 28 mld. lei și volum refinanțare datorie publică 44 mld. lei„, precizează Ministerul Finanţelor Publice.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat în 2018 Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru anul următor. În acest sens, în anul 2019, Ministerul Finanțelor Publice a planificat emiterea de titluri de stat pe piața internă în valoare totală de 49 mld. lei, din care 5 mld. lei sunt titluri de stat pentru populație. Până în prezent, Ministerul Finanțelor Publice a realizat peste 80% din programul indicativ de finanțare anunțat pentru anul 2019.

Implementarea planului de finanțare se realizează lunar prin publicarea prospectului de emisiune, după consultarea participanților la piața locală a titlurilor de stat (dealerii primari și administratorii de fonduri, fonduri de pensii și asigurări). Astfel, atât licitația de titluri de stat desfășurată în data de 9 septembrie, cât și cea suplimentară din data de 10 septembrie, fac parte din planul de finanțare curent, anunțat public în prealabil, în mod transparent, de către MFP, pentru luna septembrie.