Breaking news

Ministerul Educației face anchetă la Covasna după ce o elevă a fost amenințată cu moartea pentru că purta tricolorul

O echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica situaţia semnalată la Grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, unde Sabina Elena, o elevă în clasa a IX-a a fost amenințată cu moartea de un coleg ungur, pentru că a purtat o bentiță tricoloră.

sabina elenaAnchetă extinsă la Grupul Școlar din Covasna după ce o elevă a fost admonestată de profesori și amenințată cu moartea de colegii maghiar, pentru că și-a permis să poarte pe cap o bentiță cu tricolorul României.

În urma situaţiei sesizate la grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţonale va da publicităţii rezultatele acestei verificări după ce vor fi parcurse toate procedurile legale. Ministerul Educaţiei Naţionale subliniază că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale, care constituie piloni ai demnităţii umane”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Sabina Elena a fost amenințată de colegii maghiari și pedepsită de dirigintă și directorul liceului pentru că  a purtat o bentiță tricoloră pe 15 martie 2013, Ziua Internațională a maghiarilor de pretutindeni.

În momentul în care colegii maghiar din Grupul Școlar au văzut-o pe Sabina Elena cu bentiță tricolor, au început să o huiduie și să îi adreseze injurii și amenințări. Unul din colegii maghiar, pe nume Zsolt Lendvay Simon a trecut la amenințări cu moartea:  Moarte Sabina Elena !!!  Trăiască Ungaria Mare … Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p…a mă-tii țigan S.E.

Nici diriginta Baykoy Mihaela, nu a fost mai îngăduitoare cu eleva care și-a permis să poarte bentița tricoloră pe cap. Diriginta a amenințat-o pe elevă că instigă la românism și că să dea jos bentița tricoloră.

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă… Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea”, a declarat Sabina Elena pentru cotidianul.ro.

Eleva a fost chemată și de către directorul liceului, membru UDMR care a luat-o la rost cu privire la bentița tricoloră: Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări… M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii..Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat …Şi-am întrebat şi eu; ”la ce am instigat?’’ , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât…Ba nu, mai e ceva, pe facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă.

Sabina Elena și-a motivat getul cu bentița tricoloră chiar de ziua amghiarilor de pretutindeni, întrucât pe 1 decembrie, când în clasă se intona Imnul României, maghiarii au început să huiduie și să le arate însemne obscene elevilor români.

Claudia Vlad, directorul adjunct al Grupului Școlar Korosi Csama Sandor, minimalizează scandalul precizând că este vorba despre un incident minor.

>