Breaking news

Ministerul de Finanțe crește redevena la aur de la 4 la 6%

Vești proaste pentru exploatatorii zăcămintelor de metale prețioase. Ministerul de Finanțe pregătește modificarea codului fiscal prin creșterea cu 50% a redevenței pentru aur, argint și platină.

aurProiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor, prevede majorarea redevenței și pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase.

În 2003 redevenţa era de doar 2% iar în 2009, aceasta a fost dublată la 4%. În urma majorării redevenței la 6%, statul speră să încaseze la buget cu până la 117 milioane de lei în acest an şi de 1,1 miliarde de lei pentru următorii patru ani.

Cel mai mare zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană, judeţul Alba. Acesta este concesionat în vederea exploatării companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Anunțul majorării redevenței vine la două săptămâni după ce șeful statului, Traian Băsescu a declarat la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană „trebuie făcut”, pentru că România are nevoie de el, „dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor”.

Băsescu susține deschis începerea exploatării de la Roșia Montană argumentând că România are nevoie de aurul de acolo pentru a-l depozita în rezervele Băncii Naționale.