Breaking news

Minerii de la Paroșeni s-au blocat în subteran întrucât Complexul Energetic Hunedoara nu le preia cărbunele

Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroşeni,  s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara nu le preiau cărbunele.

mineriMinerii solicită ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi premierul Victor Ponta să vină în Valea Jiului să discute cu ei, pentru a se asigura că aceştia sunt corect informaţi despre problemele lor.

Directorul Petre Drăgoescu a participat, joi dimineaţă, la o discuţie la Termocentrala Mintia, cu directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.

În urma discuţiei, directorul CEH a declarat că a oferit o soluţie minerilor, despre care crede că va detensiona situaţia.

Pentru a debloca toată situaţia, luăm toată marfa (huila – n.r.) în custodie, până îşi stabileşte preţul (SNIMVJ – n.r). Din punctul meu de vedere, li se ia toată cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire şi demarăm livrările. Conducerea CEH vrea să încheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de cărbune pe care o vom prelua de la minele neviabile (Petrila, Paroşeni şi Uricani – n.r.) şi nici preţul gigacaloriei”, a declarat Daniel Andronache pentru Mediafax.

Cantitatea de cărbune şi preţul vor fi stabilite prin acte adiţionale în funcţie de necesităţile CEH.

Minerii nu agreează această soluție pentru că: preluarea cărbunelui în custodie nu înseamnă livrare şi vânzare, ci doar o amorţire a situaţiei.

Reprezentanţii CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

Ministerul Economiei precizează într-un comunicat de presă, remis exclusivNEWS.ro, că: Acţiunile de blocare în subteran ale angajaţilor de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani au fost declanşate de lipsa unui contract ferm de livrare a cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara, aflat in subordinea Departamentului pentru Energie. Lipsa contractului a fost cauzata de refuzul complexului de a plăti un preţ pe gigacalorie, care să fie în conformitate cu Decizia  Consiliului 787/2010/CE de acordare a ajutorului de stat pentru închiderea minelor neviabile.

Urmare a divergenţelor apărute în negocierea preţului, conducerea Ministerului Economiei a transmis încă din data de 08.05.2013, o solicitare Departamentului pentru Energie pentru o întâlnire care să deblocheze acest impas al negocierii. La această solicitare s-a revenit în data de 03.07 2013, primind un răspuns în sensul  unei medieri între cele două societăţi direct prin intermediul Departamentului.

Având în vedere restricţiile impuse de notificarea aprobată de Comisia Europeană pentru minele neviabile ce intră în program definitiv de închidere, orice negociere între cele două societăţi privind preţul de livrare va putea fi acceptat numai cu girul Ministerului de Finanţe şi al Consiliului Concurenţei.

Pentru a putea detensiona situaţia, în cursul zilei de 17.07.2013, s-a propus de catre CE Hunedoara, preluarea în custodie a cărbunelui, până la negocierea preţului, în scopul de a putea continua activitatea de producţie la cele trei mine.

În prezent conducerea societăţii, împreună cu cele ale unitatilor miniere, negociază în subteran cu minerii, ieşirea la suprafaţă a celor blocaţi din schimburile 1 şi 2 şi reluarea activităţii la schimburile 3 şi 4.