Breaking news

Militarul Claudiu Constantin Vulpoiu, mort în Afganistan, repatriat în România

loading...

Claudiu Constantin Vulpoiu, militarul român ucis duminică în Afganistan, a fost repatriat. Trupul neînsuflețit al românului a fost adus de o aeronavă militară pe aeroportul din Craiova.

vulpoiu claudiuMinistrul Apărării, Mircea Duşa, primarul oraşului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, colegi şi rude ale militarului, au fost prezenți marți pe Aeroportul din craiova la ceremonia militară și religioasă de repatriere.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în Afganistan, în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă“, informează MApN.
Claudiu Constantin Vulpoiu  era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, era căsătorit şi avea un copil. Vulpoiu a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak. Militarul mort duminică în Afganistan lucra la Brigada 2 Infanterie “Rovine” din Craiova, unde sunt angajaţi şi ceilalţi cinci militari răniţi în aceeaşi misiune.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu, în semn de recunoştinţă pentru devotamentul excepţional dovedit în misiunea din Afganistan, unde şi-a sacrificat viaţa.

Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuț Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Pătru au fost răniți în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, duminică dimineață, în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în mașina de luptă. Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, angajat al MApN din 2001, era căsătorit și avea un copil. A mai participat la șase misiuni externe în Afganistan și Irak.

Potrivit MApN, militarii români din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul executau o misiune de patrulare, cu trei mașini de luptă MRAP (rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor — Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall.

În Afganistan, în prezent, sunt dislocați aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucția acestei țări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alți aproximativ 130 au fost răniți în acest teatru de operații. Până în prezent, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operații și alți peste 140 au fost răniți.

loading...

Cmentariile sunt închise

English English French French Italian Italian Romanian Romanian