Breaking news

Militari din SUA, Polonia, Franța și Turcia, vor defila în premieră de Ziua Națională a României

În premieră absolută, pe 1 decembrie, la București, la parata militară dedicată organizată de Ziua Naţională a României, vor defila și militari ai armatelor Franţei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii.

parada militaa  romania - turci - americani - francezi - poloneziPe lângă cei peste 2000 de militari români, duminică, la București, vor trece pe sub Arcul de Triumf și militari francezi, polonezi, turci și americani.

Detaşamentul francez, aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael BERNARD, format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA şi lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban şi are militari dislocaţi în Mali, în lupta împotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unităţi înzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez din Africa.

Forţele armate poloneze sunt reprezentate de un detaşament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze şi tradiţionala caschetă ROGATYWKA. Comandantul detaşamentului este locotenentul Wlodzimierz GROCHOWIEC.

Detaşamentul forţelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată “Forţa păcii”. Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum şi în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia.  Brigada a primit drapelul de luptă la 01 octombrie 1993, ca semn al unei istorii glorioase plină de eroism. Din anul 2005, Brigada Forţa păcii este parte a forţelor de reacţie rapidă ale NATO.

Reprezentanţii Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandaţi de locotenentul James MORONEY vor trece și ei duminică, pe sub Arcul de Triumf. Locotenentul James Moroney şi plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară a executat operaţii de luptă în Panama, în 1989, şi în primul război din Golf, în 1990. În cadrul războiului global împotriva terorismului, infanteriştii marini americani au participat la operaţia „Iraqi Freedom” din Irak şi la operaţia „Enduring Freedom” din Afganistan. În acest an, militarii americani au luat parte la exerciţiile multinaţionale care se desfăşoară în ţara noastră.

Duminică, pe 1 decembrie, se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire a Principatelor Române.