Breaking news

Mihai Tudose, desemnat de Iohannis să formeze noul Guvern. Premierul desemnat, suspectat de legături cu SRI

Mihai Tudose, Ministrul demisionar de la Economie, demis prin vot de Parlament, a fost desemnat luni seară, de Preşedintele Klaus Iohannis, în funcția de prim ministru.l Deputatul PSD este suspectat că ar avea legături cu SRI. Serviciul Român de Informații neagă zvonurile.

mihai tudoseIohannis i-a primit, de la ora 15, pe preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu care au propus ca Mihai Tudose să devină noul prim-ministru. Întâlnirea a durat 15 minute, iar liderii PSD-ALDE nu au făcut declaraţii.

După ce s-a consultat cu toate partidele politice parlamentare și cu liderii minorităților naționale, Iohannis a anunțat că a semnat decretul de numire a lui Mihai Tudose în funcția de premier desemnat.

PSD şi ALDE susţin că au în continuare o majoritate în Parlament. Aceste două formaţiuni politice s-au prezentat împreună la consultări şi au înaintat o propunere, în persoana domnului Tudose”, a spus Klaus Iohannis într-o scurtă declaraţie de presă susţinută la Cotroceni.

Serviciul Român de Informaţii precizează, într-un comunicat de presă dat publicităţii luni, că respinge categoric tentativele de implicare a SRI în dispute politice, desemnarea premierului sau alte demersuri care nu ţin de activitatea Serviciului.

În legătură cu speculaţiile apărute in spaţiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informaţii în desemnarea premierului României, SRI face următoarele precizări: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spaţiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituţiilor fundamentale dintr-un regim democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, precizează SRI.

Poziţia SRI este generată de speculaţiile legate de relaţiile pe care premierul desemnat, Mihai Tudose, le-ar avea cu serviciile de informaţii. Mihai Tudose a absolvit cursuri susţinute la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul” şi şi-a susţinut teza de doctorat la aceeaşi instituţie, coordonatorul lucării sale fiind Gabriel Oprea.

Tudose declara în aprilie 2016 pentru News.ro, că nici nu este ofiţer acoperit şi nici nu îşi doreşte să preia puterea în PSD. El răspundea astfel acuzaţiilor lui Victor Ponta conform cărora ofiţerii vor să preia puterea în partid şi conform cărora se referă la un vicepreşedinte al partidului, fost ministru.

„Nu sunt ofiţer acoperit şi nu-mi doresc să preiau puterea în partid. Sunt deja puţin iritat de acest lucru. (…) Dacă are ceva de spus, să o spună cu subiect şi predicat: cine, cum. Să o dovedească. E avocat. Ştie despre ce vorbeşte. Aşa cum şi el a fost acuzat de aşa ceva. (…) Să spună: «Uite, e Popescu sau Rovana sau nu ştiu cine. Uite ăştia sunt, doi, trei», dar să spună cu subiect şi predicat. Există instrumente legale, dar fă-i şi proba, că dacă doar spui aşa”, a declarat atunci Tudose pentru News.ro.

 

Mihai Tudose este deputat PSD de Brăila şi de 13 ani este preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaţilor. El a fost ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu.

>