Breaking news

Mihai Tatulici deschide noul sezon ”Dosar România” de la TVR 1

Lumea fabuloasă din spatele camerelor de filmat, dezvăluită într-un interviu impresionant realizat de Răzvan Butaru, face subiectul primelor două episoade „Dosar România”. Ediţia specială se vede pe 9 şi 16 octombrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

Și în această toamnă, TVR 1 redeschide „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări. Debutul noului sezon ne pune faţă în faţă, într-o ediţie specială în două episoade, cu un personaj care şi-a pus amprenta asupra modului în care se face presă în ţara noastră, realizatorul de emisiuni Mihai Tatulici. Într-un interviu realizat de Răzvan Butaru, ascultăm o poveste fascinantă, parte a istoriei ultimilor 45 de ani, a unui om care s-a autointitulat „singur între două veacuri”, dar care s-a dovedit un jurnalist… norocos. Îl redescoperim – poate altfel decât aşa cum îl ştiam cu toţii – duminică, pe 9, respectiv pe 16 octombrie, de la ora 18.00 (redifuzate pe 10 şi 17 octombrie, de la 22.00), în primele două episoade ale noului sezon „Dosar România”, la TVR 1.

„Mihai Tatulici vine să ne dezvăluie multe dintre cele ce au stat la baza carierei și succesului său, povestea lui dezvăluind un tip carismatic – în acealși timp detestat şi iubit, contestat sau adulat, dar, în orice caz, un tip de succes –, realizator al unor programe de televiziune, creator de televiziuni sau al unor grile de televiziune cu emisiuni și conținut de succes. Peste toate acestea, întâlnim istorii dure, tratate cu mult umor de către Mihai Tatulici, un personaj care se autodefinește histrionic, lipsit de modestie, lăudăros, dar care nu vrea să mai continue cu propria-i descriere, pentru că ‘ar trebui să vorbească numai despre calități și îi este rușine'”, ne introduce producătorul tv Răzvan Butaru în subiectul ediţiei speciale „Dosar România” de la TVR 1.

„Mihai Tatulici – un jurnalist norocos” este interviul propus de Răzvan Butaru pentru duminică, 9 octombrie, de la ora 18.00 – cu reluare luni, 10 octombrie, ora 22.00, la TVR 1, un material jurnalistic în care ne este dezvăluită lumea fabuloasă din spatele camerelor de filmat.

Şi de-a lungul episoadelor „Dosar România” din noul sezon, jurnaliştii TVR investighează situaţii uluitoare, poate prea puţin mediatizate, ce ne vor pune pe gânduri, trag semnale de alarmă asupra unor cazuri ce necesită soluţionări, ne spun poveşti tulburătoare, ce merită urmărite.

După ediţiile semnate de Răzvan Butaru, Codruța Angelescu ne va dezvălui motivele pentru care populația țării scade constant și, evident, reprecursiunile acestei stări de fapt. Cătălin Apostol scoate la lumină povestea unui cătun fără curent electric, una dintre cele peste o mie de localități din România care nu au beneficiat vreodată de energie electrică. Iulia Stoian ne arată ilegalitățile comise la refacerea Căii Eroilor din Târgu Jiu, care impietează direct asupra ansamblului Brâncuși, singura creație de asemenea anvergură a sculptorului, a cărei trecere în patrimoniul UNESCO este pusă în pericol. Gabriel Geamănu și Gabriela Avram deschid o mini-campanie a orașelor de la Dunăre aflate pe cale de dispariție, primele prezentate fiind localitățile Corabia și Sulina. Tot Gabriel Geamănu ne propune o investigaţie despre Complexul Energetic Oltenia, un dosar extins cu tot ceea ce înseamnă exploatarea lignitului, exploatare minieră la suprafață: datorii acumultate, problemele sociale, termocentrale care funcționează sub capacitatea normală, dar și viitorul regiunii, soluțiile alternative pentru cei care lucrează la CE Oltenia – totul în două episoade „Dosar România” din această toamnă. La rândul ei, Cristina Țilică a mers la Baia de Arieș, locul unde exploatarea aurului a fost oprită fără a se lua în calcul ce se va întampla cu o categorie socială mono-industrială: neexistând niciun plan de a pune ceva în loc, zona se confruntă cu o lipsă cruntă a locurilor de muncă, ceea ce duce la un exod al populației în afara țării. Şi tot Cristina Țilică a realizat un documentar despre generația copiilor singuri acasă, povestea dramatică a copiilor care cresc fără părinții plecați la muncă, în străinătate.

Noi „file” din „Dosar România” aşteaptă să fie descoperite din 9 octombrie, în fiecare duminică, de la ora 18.00, respectiv luni, de la 22.00 (în reluare), la TVR 1.

>