Breaking news

Mihai Sturzu propune o lege prin care partidele să poată fi înființate de cel puțin trei persoane

loading...

Deputatul PSD Mihai Sturzu a depus marți în Parlamentul României o inițiativă legislativă, prin care un partid politic să poată fi înființat de cel puțin 3 persoane și nu 25,000 așa cum prevede legea actuală.

mihai sturzu - psdMihai Sturzu vrea modificarea modificarea Legii partidelor, astfel încât un partid să poată fi constituit de cel puțin trei persoane. deputatul susține că după votul din 16 noiembrie, se înțelege clar necesitatea schimbării clasei politice din România.

Clasa politică are nevoie de oameni noi. Cred că această lege poate aduce oameni noi în politica din România și cred că va servi cetățenilor săi astfel încât fiecare cetățean are un drept fundamental — acela la conectivitate, să se poată conecta cu politica din România. Am încredere că acest proiect va trece repede prin Parlament. Avem alegeri în 2016, cred că putem să ne gândim de pe acum la acel an. (…) Cred că putem spune cu capul sus că există în Parlament parlamentari care și fac ceea ce spun“, explicat Sturzu demersul său.

Actul normativ, care a fost semnat de 10 deputați PSD, fiind susținut public de Monica Macovei, Klaus Iohannis, Victor Ponta.

Pe pagina oficială de facebook, deputatul a scris că speră ca legea să fie adoptată cât mai curând și în 2016 să participe la alegerile parlamentare, primele partide înființate în baza noii legi.
Am luat în serios mesajul dat de români pe 16 noiembrie, așa că astăzi am depus în Parlament un proiect de lege care prevede înființarea unui partid politic de către minimum 3 persoane. Este un proiect de lege foarte util, care va facilita accesul românilor la viața politică. Sper ca opinia publică și colegii de partid să vadă în asta faptul că mă țin de promisiunile pe care le-am făcut în scrisoarea deschisă publicată nu demult.  Spuneam acolo că politicienii au uitat să aplece urechea către societatea civilă, să asculte ideile ei și să le promoveze pe cele care sunt foarte bune. Inițiativa înființării unui partid politic din doar trei membri este o astfel de idee, lansată de domnul Dan Mașca. Ea răspunde semnalului transmis de milioane de români fără afiliere de partid în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, anume că aceștia vor să se implice în viața politică. Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca acest proiect de lege va fi adoptat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis. În 2016, la alegeri, sper să avem primele astfel de formațiuni politice, care să îi reprezinte pe cetățenii care doresc să se implice în politică mai mult decât printr-un simplu vot și care nu au avut această șansă până acum”, a scris Mihai Sturzu pe pagina sa de facebook.
Alte modificări aduse Legii partidelor se referă la faptul că acestea se pot organiza și funcționa după criteriul administrativ teritorial și că pot avea va subdiviziuni organizații teritoriale, potrivit organizării administrative a țării, care au numărul minim de membri prevăzut de statut. Adunarea generală a membrilor partidului politic sau a delegațiilor acestuia este organul suprem de decizie al partidului, iar întrunirea are loc cel puțin odată la patru ani.

Conform proiectului de act normativ, partidele politice sunt obligate să-și declare numărul de membri anual la Tribunalul București, până la data de 31 decembrie.

În expunerea de motive se arată că, dintre statele europene, România impune condițiile cele mai constrângătoare pentru înființarea unui partid politic.

“În multe dintre democrațiile consolidate din Europa, precum Anglia, Olanda, Italia, Belgia sau Franța, un grup de cetățeni se pot asocia în scop politic, formând fie un partid politic, fie o asociație civică cu dreptul de a intra în competiția electorală. (…) Pragul de reprezentativitate de 25.000 de membri fondatori necesar înregistrării unui partid politic reprezintă o atingere directă și nemijlocită adusă existenței a însuși dreptului la libera asociere“, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ al lui Mihai Sturza.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian