Breaking news

Metrorex și RATB în grevă pe 1 iunie

Transportul public din capitală va fi paralizat marți 1 iunie, ca urmare a grevei generale la care vor participa în semn de solidaritate și angajații de la metrou și RATB.

metrou_grevaPe 1 iunie, bucureștenii nu vor putea circula cu mijloacele de transport în comun în intervalul orar 4.00-16.00. Sindicaliştii de la metrou vor fi în grevă de solidaritate şi ar putea intra ulterior în grevă generală, nemulţumiţi de scăderea salariilor cu 25 de procente, a anunţat astăzi Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrorex. Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a precizat că angajaţii de la metrou şi RATB vor intra în primă fază în grevă de solidaritate, în 1 iunie, şi apoi în grevă generală, dacă va fi nevoie.

Angajaţii Metrorex şi o parte a celor din RATB spun că vor trece la procedurile legale pentru declanşarea grevei generale dacă după greva de solidaritate nu se schimbă Hotărârea de Guvern din 12 mai privind reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, pentru a se specifica clar că nu sunt afectaţi de diminuări salariale angajaţii regiilor autonome şi companiilor cu capital de stat.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, prezent la conferinţa de presă a USLM, a declarat că o decizie privind o eventuală grevă de solidaritate a celor de la CFR va fi luată luni. Măntescu a spus că angajaţii sunt pregătiţi să oprească lucrul dacă vor fi afectaţi de diminuarea salariilor. Greva de solidaritate va fi organizată la o zi de la greva generală declanşată de angajaţii din învăţământ şi administraţie.