Breaking news

Meseriile de bonă și baby-sitter ar putea fi reglementate în România

Deputatul PSD Tamara Ciofu a introdus în dezbatere publică proiectul de lege pentru reglementarea în România a ocupațiilor de bonă și baby-sitter.

vaccin copilDeputatul PSD Tamara Ciofu a organizat marți, în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, prima dezbatere publică asupra unei propuneri legislative ce vizează reglementarea și organizarea ocupațiilor de bonă și baby-sitter.

La dezbatere au participat parlamentari din tot spectrul politic, reprezentanți ai societății civile, specialiști din domeniul protecției copilului, precum și adjunctul Avocatului Poporului, secretarul de stat Ionel Oprea.

Proiectul de lege propus de deputatul Tamara Ciofu vizează recunoașterea meseriilor de bonă și baby-sitter, pentru a suplini locurile insuficiente din crește și grădinițe, fără a expune copiii la riscul de accidentare sau îmbolnăvire din cauza unei supravegherii neprofesioniste, cum se întâmplă deseori în prezent în cazul familiilor care apelează la astfel de servicii.

În prezent există o adevărată loterie a bonelor, iar miza este însăși siguranța copiilor noștri. Poți avea norocul să angajezi o bonă foarte bună, dedicată copiilor, dar poți avea ghinionul să-ți lași copilul în supravegherea unei persoane care îi poate afecta ireversibil dezvoltarea și educația. Nu există nicio garanție. Iar părinții care nu au reușit să prindă un loc la creșă sau la grădiniță nu au nicio alternativă și trebuie să joace soarta copiilor lor la această ruletă a bonelor sau babysitterelor”, a declarat Tamara Ciofu care îndeplinește și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului.

Deputatul PSD a subliniat că proiectul de lege nu va eradica munca la negru în acest domeniu, dar va crea o alternativă pentru părinții care doresc să angajeze, în condițiile legii, o persoană pregătită și instruită corespunzător pentru a asigura o supraveghere profesionistă copiilor.

În schimb, proiectul de lege va avea un impact pozitiv în privința creșterii numărului locurilor muncă și, implicit reducerea plăților de la bugetul de stat pentru indemnizația de șomaj. De asemenea, reglementarea acestui domeniu reprezintă o alternativă mult mai ieftină și mai rapidă pentru rezolvarea problemei lipsei locurilor din rețeaua publică de creșe și grădinițe, comparativ cu varianta extinderii acestei rețele.

Mai mult decât atât, propunerea legislativă are în vedere ca statul să asigure servicii de babysitter pentru familiile cu venituri mici, în special pentru a prelua numeroasele cazuri în care părinții copiilor sunt plecați la muncă în străinătate.

În acest sens, o bonă ar putea prelua în îngrijire copii de la mai multe familii, la domiciliul său sau al unuia dintre copii, iar finanțarea acestor servicii sociale ar putea fi asigurată din impozitele colectate în urma reglementării acestui domeniu de activitate. Mecanismul propus e ca o creștere a cheltuielilor bugetare să aibă loc doar concomitent cu o creștere a veniturilor la bugetul de stat.