Breaking news

Mersul la sala de fitness a devenit sport național în România

În ultimii cinci ani, fitness-ul a devenit tot mai popular în România, astfel că mersul la sala de fitness a devenit un fel de sport național la români. Cei care își doresc o viață sănătoasă și un corp de invidiat, alerg să își consume caloriile la sala de forță.

fitness barbatiDacă vrei să ai o viață lungă și sănătoasă trebuie să ai grijă ce și cum mănânci dar și să faci sport. Și cum bazele sportive din România sunt la nivelul perioadei comuniste, sau au rămas în paragină, singurul refugiu al românilor în materie de sport și mișcare o reprezintă sălile de fitness care se dezvoltă an de an în toată țara.

Pentru că este ”la modă”, românii au început să prindă gustul sălilor de fitness unde merg pentru a se menține în formă, ca să-și clădească corpul și să arate bine pentru a se simți bine în propria piele.

Fitness-ul îți tonifică corpul, îți întărește organisumul, și te face să treci mai ușor situaţiilor de stres, atât în viaţa profesională cât şi în activităţile profesionale.

Mersul la sala de forţă te ajută și la prevenirea apariţiei anumitor boli, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, accidentele vasculare cerebrale, anumite tipuri de cancer sau boli de inimă.

Fitness-ul poate fi împărțit în două mari categorii: de tip aerobic și de tip muscular.

Fitness-ul de tip aerobic reprezintă abilitatea organismului de a consumă oxigen în mod eficient prin creșterea cantității acestuia trimisă la mușchi, oxigen care le va permite mușchilor să funcționeze un timp mai îndelungat. Fitness-ul de tip aerobic depinde de starea inimii, a plămânilor și a mușchilor.

Fitness-ul de tip muscular care se caracterizează prin creșterea rezistenței și forței mușchilor prin ridicarea de greutăți.

Uni oameni preferă să-și administreze steroizi (steroids) pentru o dezvoltare mai rapidă și mai eficientă a masei musculare, unii tineri preferă să-și administreze steroizi, însă nu este recomandat să apelezi la o astfel de variantă fără recomandarea și consultul unui medic în prealabil.

Nu doar bărbații sunt cei care urmează tratamente cu steroizi, mai sunt și femei care aleg această opțiune pentru a ajunge cât mai repede la o condiție fizică mai bună.

Fitness-ul nu are și nu va avea vreodată efecte negative asupra organismului uman.

Obiectivele generale ale fitnessului sunt:

–  optimizarea condiţiei fizice prin dezvoltarea forţei, vitezei, puterii, mobilităţii articulare şi elasticităţii musculare, rezistenţei, echilibrului, coordonării, supleţii.
–  optimizarea suportului funcţional al condiţiei fizice: sistemul respirator, sistemul cardio-vascular, procesele metabolice, sistemul nervos central, sistemul imunitar.
–  optimizarea structurii şi formei corporale: scăderea ţesutului adipos raportat la greutatea corporală, adaptarea formei corporale la cerinţele personale.
–   optimizarea spirituală: imagine de sine şi gândire pozitivă, încredere în propria persoană, inter-relationarea umană conform cerinţelor sociale.

În România sunt peste 500 de săli de fitness, cele mai multe dintre ele, peste 25% se află doar în București. Lunar, un român lasă într-o sală de fitness, în medie circa 120 de lei, pe un abonament.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu european, doar 4 din 100 români merg lunar la sala de fitness, ceea ce ne transformă în codașii Europei la capitolul sport și mișcare.

Cei care îşi doresc un stil de viaţa activ şi sănătos, apelează la fitness. Iar pe măsură ce menţin acest program, practicanţii  lui realizează că beneficiile obţinute sunt mai numeroase decât se aşteptau. Iar asta pentru că deşi la început intenţia lor era să slăbească, rezultatul se va reflecta şi în starea de sănătate cu mult îmbunătăţită.