Breaking news

Meleșcanu: Băsescu a încălcat legea cerând lista cu ofițerii acoperiți SIE

Teodor Meleşcanu, fost șef al SIE, a declarat, marţi, că Traian Băsescu a încălcat legea prin declarațiile făcute luni seară la Realitatea TV. Și că este primul preşedinte de după Revoluţie care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi.

basescu - teodor melescanu - sieFostul șef al SIE a reacționat după declarațiile făcute de Băsescu la Realitatea TV, cu privire la faptul că Ponta ar fi fost acoperit SIE și că a cerut lista cu ofițerii. Băsescu este acuzat că s-a folosit îns cop personal de informații secrete și clasificate pentru a-l denigra pe Ponta în campania electorală ca să-l compromită.

”Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară”, a spus Teodor Meleşcanu.

Fostul șef al SIE a spus că a refuzat să-i dea lista cu ofițerii SIE, lui Băsescu, întrucât dacă făcea acest lucru, încălca legea. Meleșcanu a spus că Legea 1/1998 îi interzice președintelui sau altor persoane să aibă acces la lista cu ofițerii acoperiți.

Teodor Meleşcanu a refuzat să confirme sau să infirme afirmaţiile preşedintelui, care a susţinut că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001.

”Eu nu acopăr şi nu descopăr pe nimeni”, a precizat fostul director al SIE.

Teodor Meleșcanu a mai spus că Băsescu a venit personal la sediul SIE ca să ceară lista cu ofițerii acoperiți și că toată convorbirea cu acesta a fost înregistrată.

Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională” şi „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituţională”.

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv.

Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a reacționat la declarațiile lui Băsescu spunând că sunt ”numai minciuni” şi că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Ponta  a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.