Breaking news

Mega bătaia de joc marca Boc

Boc una spune și fix alta face. Procedeu care se aplică și în privința Parteneriatului Public Privat.

Potrivit unei anchete realizate de gândul.info, mult lăudatul proiect de construcție a unor lucrări în parteneriat public privat nu este decât un morman de vorbe goale amestecat cu incompetența autorităților statului patronate și coordonate de Guvernul Boc.

În decembrie 2011, Emil Boc menţiona că, alături de investiţiile publice şi fondurile europene, unul dintre motoarele economiei României în 2012 îl vor reprezenta proiectele ce urmează să fie derulate prin parteneriat public-privat (PPP).

Între acestea se numără reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşeşti, autostrada Comarnic-Braşov, autostrada Sibiu-Piteşti, precum şi canalul Dunăre-Bucureşti.

Însă pe site-ul Ministerului Finanţelor investitorii interesaţi de procedura PPP găsesc informaţii neactualizate, incomplete și incorecte.

Din octombre 2010, de coordonarea UCC PPP nu se mai ocupă Ministerul Finanţelor, unitatea fiind reorganizată la nivel de Direcţie Generală în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Un PPP este în principal o tranzacţie care transferă responsabilitatea generală pentru furnizarea unui serviciu public sau pentru realizarea unei investiţii cu scop comercial către o companie privată, în timp ce autoritatea publică competentă îşi păstrează responsabilitatea politică, devenind partener la profit şi pierderi, potrivit definiţiei de pe site-ul Finanţelor.

În acest an Guvernul ar putea demara cel puţin trei proiecte de investiţii prin procedura de parteriatului public-privat (PPP), însă investitorii străini sunt de părere că actualul cadru legislativ în domeniu încă prezintă unele lacune şi incoerenţe, având nevoie de îmbunătăţiri.

Valoarea estimativă a nouă dintre cele 18 proiecte de pe lista Guvernului, se ridică la aproape 20 de miliarde de euro.

Așadar de la vorbe la fapte este un drum lung și plin de lacune legislative care face ca tot ceea ce spune Emil Boc să rămână doar la nivel declarativ.

 

 

 

>