Breaking news

Medicul Rafila demontează un mit despre COVID: Nu există pericolul de infectare dacă mergem în aer liber

loading...

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat la Antena 3 că nu există pericol de infecţie dacă ne plimbăm în aer liber. Rafila a mai spus că dacă purtăm mască, rata de transmitere a virusului se reduce cu 90%.

Întrebat dacă ne infectăm de covid, mergând pe stradă, Rafila a răspuns: Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.

Potrivit unui studiu făcut recent, dacă 90% din populație utilizează corect masca de protecție, transmiterea virusului scade și epidemia dispare, a spus Rafila.

“A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci  transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect“, a declarat Alexandru Rafila.

Din 15 mai, odată cu încetarea stării de urgenţă, Guvernul Orban a introdus obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise.

 

loading...